Powerindustry Bulgaria  

European Energy ще управлява най-големия завод за e-метанол в света в джойнт венчър с Mitsui

05.09.2023   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

European Energy продава 49% от базирания в гр. Касо (Южна Дания) мащабен ВЕИ проект на японския конгломерат Mitsui & Co, съобщиха специално за PowerIndustry-Bulgaria.com от мениджмънта на европейската компания за България.

Сделката беше обявена още през юли, като финансовите детайли остават конфиденциални между двете страни.

 

В епохата на Power-to-X технологиите

 

Съоръжението представлява соларен парк с капацитет 304 MW, към който е свързан високотехнологичен завод за зелен водород и е-метанол. Инсталацията е сред петте иновативни Power-to-X (PtX) проекта на European Energy в Дания, предназначени да превръщат възобновяемата енергия в устойчиви горива и продукти с приложение в индустрията и транспорта.

 

Европейската комисия вече е дала зелена светлина на японската компания да придобие миноритарния дял от комплекса, като двете корпорации ще продължат да го управляват като съвместно предприятие.

 

Според заключението на Комисията, която разгледа транзакцията съгласно опростената процедура за безпроблемните сливания, сделката не повдига опасения във връзка с конкуренцията с оглед на силно ограниченото хоризонтално припокриване между дейностите на двете компании.

 

От жълтото слънце до зеления водород

 

Фотоволтаичната централа, която на годишна база ще произвежда достатъчно енергия, за да захрани 75 000 датски домакинства, все още е в процес на изграждане. Планира се тя да бъде въведена в експлоатация през 2024 г.

 

 

Свързаният към нея завод за зелен водород пък се очаква да бъде обявен за най-голямото по рода си функциониращо съоръжение в света, когато бъде пуснато в експлоатация следващата година, информират от European Energy. Капацитетът му за производство е до 42 000 тона е-метанол годишно.

 

Генерираното от соларния парк електричество ще бъде използвано за захранването на 50-мегаватова инсталация за електролиза. Произвежданият от нея зелен водород впоследствие ще се смесва с въглероден диоксид (CO2), получен от биологични отпадъци, за да се преобразува в е-метанол. Проектирането, доставката и пускането в експлоатация на електролизера са възложени на Siemens Energy.

 

Устойчива алтернатива за индустрията и транспорта

 

"Продукцията на съоръжението за производство на e-метанол, което ще бъде най-голямото в света до този момент, ще се използва като алтернатива на изкопаемите горива в различни сектори, включително в тежкотоварния транспорт, както и като нисковъглероден аналог на метанола в производството на пластмаси. Отпадната топлина от процеса ще бъде оползотворявана за централно отопление. Първите доставки от завода са насрочени за 2024 г.", съобщават още от European Energy.

 

Компанията допълва, че към продукцията има огромен интерес от страна на големи международни и местни корпорации, включително Lego Group, Novo Nordisk, търговеца на горива Circle K и датската транспортна и спедиторска фирма AP Moller-Maersk, които вече са сключили договори за доставка на е-метанол от комплекса в Касо.

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   Power-to-X   PtX   зелен водород   е-метанол   ВЕИ   Mitsui   Lego   Novo Nordisk   Maersk   соларен парк   фотоволтаична централа  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Новини
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...