Powerindustry Bulgaria  

Онлайн конференция ще обсъди възможностите във връзка с енергийния преход на Европа

14.09.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската онлайн мрежа за стратегически инициативи weTHINK. организира специализирана онлайн конференция, посветена на енергийния преход на Стария континент, съобщават от Търговския отдел при Австрийско посолство в България Advantage Austria.

 

Виртуалното събитие ще се проведе на 20 септември т. г. от 11:00 до 14:00 ч. българско време, а за участие в него е необходима безплатна предварителна регистрация. Организаторите подчертават, че местата са ограничени.

 

Платформата weTHINK. обединява млади специалисти от различни сфери, включително в областта на енергията, фокусирани върху разработването на решения за някои от най-належащите предизвикателства пред европейската общност.

 

Тематичен обхват

 

Дигиталната конференция ще обхване множество ключови теми и проблеми в сектора, като ще обобщи актуалната информация от Европейската комисия, ще очертае траекториите на устойчивия енергиен преход и ще разгледа предизвикателствата и възможностите пред слънчевата, водната, вятърната енергия и биомасата.

 

Експертите ще обсъдят координацията и подкрепата на централните участници в прехода, както и опциите за финансиране чрез частни, публични и европейски фондове. Акценти ще бъдат и примерите за добри практики от целия регион, включително технологичното и политическо ноу-хау.

 

Предстоящият онлайн форум има за цел да:

 

  • Създаде условия за сформиране на работни групи за улесняване на изпълнението на ВЕИ проекти в региона;
  • Предложи възможности за установяване на контакти между всички заинтересовани страни и партньорства за реализацията на проекти за възобновяема енергия и инициативи в подкрепа на енергийния преход;
  • Идентифицира ключови възможности за финансиране на ВЕИ технологии и проекти в региона на Централна и Източна Европа.

 

 

Иновативни технологии и проекти

 

В презентационната програма на събитието ще се включат специалисти от Siemens Energy, Innio Jenbacher, Andritz и voestalpine High Performance Metals, които ще разкажат пред аудиторията за най-новите си технологии и проекти в сферата на енергията.

 

От Siemens Energy ще представят напредъка по изграждането на мащабна индустриална термопомпена инсталация за нуждите на електроцентралата Grosskraftwerk в немския град Манхайм в партньорство с местното топлофикационно дружество MVV. Целта на реализацията е да осигури преход към по-екологично централно отопление в града и да намали използването на въглища за отоплителни цели, като стремежът е до 2030 г. дейността на комуналното предприятие да стане изцяло въглеродно неутрална.

 

Представител на Innio Jenbacher ще запознае публиката с новостите при газовите двигатели, готови за работа с водород. От фирмата ще опишат предимствата на децентрализираните електроцентрали с възможност за диспечиране и ролята им в балансирането на променливия характер на възобновяемите енергийни източници и в осигуряването на устойчиво резервно захранване в случай на повреди в мрежата.

 

Компанията ще представи технологична карта за преминаване от природен към възобновяем газ на базата на биометан и водород и преимуществата на втория сценарий за оползотворяване на ВЕИ енергията пред батерийните решения за съхранението й.

 

Специалистите от voestalpine ще споделят повече относно целите на дивизията за високоефективни метали в компанията да намали въглеродните си емисии наполовина до края на десетилетието в сравнение с 2019 г. Фирмата инвестира в технологии за зелена енергия и енергийна ефективност, включително модерни системи за управление на горелки и пещи, инсталации на възобновяем газ и др.

 

Тема на презентацията на Andritz ще бъдат възможностите за газификация на биомаса с цел производство на модерни биогорива, например зелен метанол, бензин, дизел и авиационни горива от възобновяеми източници чрез различни процеси на синтез.

Акцент ще бъдат т. нар. BtL (Biomass-to-Liquid) и PBtL (Power-Biomass-to-Liquid) технологии за преобразуване на енергия и биомаса в течни продукти за транспорта и индустрията.

 

     
Източник: Advantage Austria; снимки: weTHINK., Dreamstime

Ключови думи: weTHINK.   Advantage Austria   енергиен преход   ВЕИ   възобновяема енергия   Siemens Energy   Innio Jenbacher   Andritz  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...