Powerindustry Bulgaria  

Стартира изграждането на първия хибриден проект за възобновяема енергия у нас

21.09.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

С официална церемония за полагане на първа копка започнаха работите по изграждането на първия в страната ни хибриден ВЕИ проект, който ще включва производство на соларна и вятърна енергия и съхранението им в батерийни системи.

 

Стартът на мащабния проект, който ще бъде разположен в района на ямболското село Тенево на територията на община Тунджа, е даден преди 2 години.
 

  • Предвидено е реализацията да се извърши на три етапа, първият от които включва построяването на соларна централа с капацитет 237 MW инсталирана мощност. По график тя трябва да бъде напълно завършена в началото на 2025 г.

 

  • Във втората фаза на проекта е планирано изграждане на съоръжение за съхранение на енергия с 250 MW присъединена мощност и капацитет 500 MWh.

 

  • Последната част обхваща вятърен парк или комбинация от вятърни турбини с обща мощност още 250 MW. Очаква се тези два етапа да бъдат реализирани в рамките на следващите пет години.

 

Инсталацията за производство и оползотворяване на възобновяема енергия в комплекса "Тенево Солар" е предвидена за допълване със съвременни системи за енергиен мениджмънт. "Всички тези съоръжения в крайната фаза на проекта ще работят като един общ комплекс за генериране на чиста енергия и са първият такъв мащабен проект в региона и първата огромна стъпка в реалната енергийна трансформация", коментират от община Тунджа.

 

Нови възможности за региона

 

Инвеститори в съоръжението са датската Еurowind Energy и австрийската Renalfa, а изпълнител е Solarpro Holding.

 

"Проект от такъв мащаб – 237 мегавата инсталирана мощност, е изключително постижение. Горди сме, че ще създадем нов тип заетост, нов тип работни места в региона. Ще стартираме съвместни инициативи например с техническата гимназия "Иван Райнов", сподели по време на пресконференцията за представяне на проекта преди официалната му първа копка Константин Ненов, член на съвета на директорите на "Тенево Солар" и представител на българския инвеститор, дъщерна компания на Renalfa.

 

 

От Еurowind Energy изказаха благодарност за доброто си сътрудничество с община Тунджа и надежда то да продължи до цялостното завършване на проекта. "Важен е професионалният диалог, нашето сътрудничество ще продължи с десетилетия. Ролята ни във Вашата община тепърва ще се разраства, от тук нататък ще говорим за нашето трайно присъствие и положителното въздействие върху региона, което бихме желали да имаме", добави изпълнителният директор на "Тенево Солар" Елена Маркова.

 

Инвестицията се реализира върху закупени от държавата 2300 дка, като от община Тунджа очакват, че тя ще донесе множество ползи за региона. В строителните процеси ще се включват активно местни фирми, а след изграждането на мощностите ще се сформира екип от специалисти, които ще отговарят за производството на зелената енергия, допълват от общинската администрация.

 

     
Източник: Община Тунджа

Ключови думи: Тенево Солар   фотоволтаична централа   ФЕЦ   Еurowind Energy   Renalfa   Solarpro Holding   вятърен парк   батерийна система   съхранение на енергия   ВЕИ   възобноваема енергия   хибридна централа  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...