Powerindustry Bulgaria  

Пилотна инсталация в подземното газохранилище в Чирен ще произвежда зелен водород за технологични нужди

21.09.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Стартира разработването на пилотен проект за производство и използване на зелен водород за технологични нужди в съоръженията на подземното газово хранилище "Чирен".

 

Това съобщи операторът на съоръжението Булгартрансгаз, който е сключил меморандум за разбирателство за тази цел с Главболгарстрой Холдинг, американските компании Solar Turbines и Honeywell и италианската Pietro Fiorentini.

 

Повече за проекта

 

  • Съгласно споразумението ще бъде изготвено проучване по линия на проекта, което ще обхване няколко варианта за капацитет на инсталациите и оборудването, съотношенията на смесване и други технически параметри.

 

  • Предвидено е произведеният от системата зелен водород да бъде използван като гориво на площадката само за нуждите на ПГХ "Чирен" без да се доставя на трети страни.

 

Реализацията на този първи по рода си за региона пилотен проект за водород ще покаже на практика ефективен начин за намаляване на емисиите на парникови газове, смята изпълнителния директор на Булгартрансгаз Владимир Малинов. Той е убеден, че ползотворното партньорство между дружеството и чуждестранните му партньори в пилотната инициатива ще се задълбочи с годините.

 

"Водородът е основен стълб на бъдещето на икономиката и енергетиката с нулеви емисии. Опитът на операторите на газопреносни мрежи ще гарантира сигурност на инфраструктурата, която да се използва и за пренос на водород", допълва Малинов.

 

Новата енергийна среда

 

Меморандумът е подписан по време на конференцията "Новата енергийна среда в Югоизточна Европа" във Вашингтон, организирана от Делфийския икономически форум, Бизнес съвета за международно разбирателство и Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност.

 

 

На събитието изпълнителния директор на Булгартрансгаз е представил актуалните проекти, по които дружеството работи с цел гарантиране на енергийната сигурност в региона, включително разширението на подземното газово хранилище в Чирен, междусистемната газова връзка България-Сърбия и терминалът за втечнен газ в Александруполис.

 

Предстоят още дейности за разширяване на газовата инфраструктура и увеличение на капацитетите на точките на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро и Кардам/Негру вода. Те са предвидени поради високия интерес, заявен в рамките на необвързващата фаза на пазарно проучване, стартирала през юли 2023 г., уточняват от Булгартрансгаз.

 

Главболгарстрой Холдинг, Solar Turbines, Honeywell и Pietro Fiorentini, които са водещи разработчици и доставчици на технологии и в областта на производството и използването на водородно гориво, партнират на дружеството в изграждането на новите надземни съоръжения за разширението на газохранилището,

 

"Булгартрансгаз планира проекти за развитието на бъдещата водородна мрежа в България. Първата фаза на проекта за инфраструктура за пренос на чист водород в България - изграждане на 250 км тръбопровод от София до българо-гръцката граница с две компресорни станции, е предложен за проект от общ интерес за ЕС. Разработваме и проекти за адаптиране на газопреносната мрежа, така че да работят с до 10% водород", допълват от компанията и припомнят, че Булгартрансгаз е член на Европейския алианс за чист водород и активен участник в инициативата European Hydrogen Backbone.

 

     
Източник: Булгартрансгаз

Ключови думи: Булгартрансгаз   Чирен   ПГХ   газохранилище   зелен водород   Honeywell  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...