Powerindustry Bulgaria  

Google пусна приложен програмен интерфейс за улеснено проектиране на покривни соларни системи

Google обяви ново приложение, разработено да подпомага процеса на планиране, проектиране и внедряване на соларни системи, както и цялостно и да ускори прехода към чистата и възобновяема енергия в световен мащаб.

 

Технологията ще може да се използва както от частни потребители, така и от интегратори на фотоволтаични мощности в жилищния и сградния сектор, недвижимите имоти и хотелиерството, комуналните услуги и др.

 

Какво представлява приложението?

 

Solar API представлява приложен програмен интерфейс за интерпретиране на богат набор от данни във връзка с ключови фактори за успешното реализиране на PV проекти, включително изготвяне на прогнозни изчисления за добивите на слънчева енергия (например общо слънцегреене на месечна база), приложимостта и рентабилността на соларните инсталации в дадена локация и на конкретен адрес.

 

Приложението е част от нов пакет услуги, базирани на платформата Google Maps, които глобалната компания подготвя в помощ на потребителите и бизнес организациите по цял свят. Достъпът до информацията ще може да бъде както на ниво отделна сграда, така и в обобщен вид за цял град или район.

 

Solar API обхваща данни за над 320 милиона сгради в 40 държави, като предлага възможности за триизмерно моделиране на покриви, сградни конструкции, растителност в околността, засенчване и дори насоки за оптимално конфигуриране и разполагане на слънчевите панели.

 

Еволюция на пилотния проект Sunroof

 

Приложението надгражда пилотния проект на Google Sunroof, който стартира през 2015 г. и представлява калкулатор за изчисляване на потенциала за енергийни спестявания чрез инсталиране на покривна PV система в дадена сграда, насочен основно към частните собственици на жилища и обекти с различно предназначение.

 

От тогава насам компанията отчита огромен интерес в търсенето на информация за покривни соларни инсталации, като само през изминалата година той се е увеличил с цели 60%. Ето защо от Google решават да развият проекта в цялостно решение в помощ на ВЕИ бизнеса и да направят данните по-достъпни за PV разработчици и интегратори по цялото земно кълбо.

 

За целта технологичната фирма прекарва няколко години в развиването на платформата, работейки в тясно сътрудничество с представители на бранша, за да адаптира максимално приложението към реалните потребности на инсталаторите и ползвателите.
 

 

В помощ на специалистите

 

Основните функции на API интерфейса, който може да се използва като инструмент за проектиране на соларни панели и масиви от всяка точка на света, са:

  • изображения от въздуха;
  • отдалечено измерване (на надморска височина, разстояния, очертания и граници на сградните елементи);
  • анализ на засенчването;
  • калкулатор за прогнозни добиви;
  • оценка на потенциала за спестявания;
  • насоки за препоръчително разполагане и ориентиране на панелите, за да обхващат най-слънчевите части на покрива.

На база тези данни и изчисления проектантите и интеграторите на покривни соларни мощности ще могат да правят максимално точни и персонализирани оферти за своите клиенти, а потребителите ще могат да се информират още в самото начало за потенциалните ползи от реализацията на бъдещите проекти.

 

Демо версия на платформата можете да разгледате тук.

 

     
Източник: Google

Ключови думи: Google   Solar API   API   Project Sunroof   соларен калкулатор   ВЕИ   покривни соларни инсталации   соларни панели   соларна енергия   PV интегратори  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...