Powerindustry Bulgaria  
SOLAR PLAZA BALKANS
SOLAR PLAZA BALKANS

Google пусна приложен програмен интерфейс за улеснено проектиране на покривни соларни системи

Google обяви ново приложение, разработено да подпомага процеса на планиране, проектиране и внедряване на соларни системи, както и цялостно и да ускори прехода към чистата и възобновяема енергия в световен мащаб.

 

Технологията ще може да се използва както от частни потребители, така и от интегратори на фотоволтаични мощности в жилищния и сградния сектор, недвижимите имоти и хотелиерството, комуналните услуги и др.

 

Какво представлява приложението?

 

Solar API представлява приложен програмен интерфейс за интерпретиране на богат набор от данни във връзка с ключови фактори за успешното реализиране на PV проекти, включително изготвяне на прогнозни изчисления за добивите на слънчева енергия (например общо слънцегреене на месечна база), приложимостта и рентабилността на соларните инсталации в дадена локация и на конкретен адрес.

 

Приложението е част от нов пакет услуги, базирани на платформата Google Maps, които глобалната компания подготвя в помощ на потребителите и бизнес организациите по цял свят. Достъпът до информацията ще може да бъде както на ниво отделна сграда, така и в обобщен вид за цял град или район.

 

Solar API обхваща данни за над 320 милиона сгради в 40 държави, като предлага възможности за триизмерно моделиране на покриви, сградни конструкции, растителност в околността, засенчване и дори насоки за оптимално конфигуриране и разполагане на слънчевите панели.

 

Еволюция на пилотния проект Sunroof

 

Приложението надгражда пилотния проект на Google Sunroof, който стартира през 2015 г. и представлява калкулатор за изчисляване на потенциала за енергийни спестявания чрез инсталиране на покривна PV система в дадена сграда, насочен основно към частните собственици на жилища и обекти с различно предназначение.

 

От тогава насам компанията отчита огромен интерес в търсенето на информация за покривни соларни инсталации, като само през изминалата година той се е увеличил с цели 60%. Ето защо от Google решават да развият проекта в цялостно решение в помощ на ВЕИ бизнеса и да направят данните по-достъпни за PV разработчици и интегратори по цялото земно кълбо.

 

За целта технологичната фирма прекарва няколко години в развиването на платформата, работейки в тясно сътрудничество с представители на бранша, за да адаптира максимално приложението към реалните потребности на инсталаторите и ползвателите.
 

 

В помощ на специалистите

 

Основните функции на API интерфейса, който може да се използва като инструмент за проектиране на соларни панели и масиви от всяка точка на света, са:

  • изображения от въздуха;
  • отдалечено измерване (на надморска височина, разстояния, очертания и граници на сградните елементи);
  • анализ на засенчването;
  • калкулатор за прогнозни добиви;
  • оценка на потенциала за спестявания;
  • насоки за препоръчително разполагане и ориентиране на панелите, за да обхващат най-слънчевите части на покрива.

На база тези данни и изчисления проектантите и интеграторите на покривни соларни мощности ще могат да правят максимално точни и персонализирани оферти за своите клиенти, а потребителите ще могат да се информират още в самото начало за потенциалните ползи от реализацията на бъдещите проекти.

 

Демо версия на платформата можете да разгледате тук.

 

     
Източник: Google

Ключови думи: Google   Solar API   API   Project Sunroof   соларен калкулатор   ВЕИ   покривни соларни инсталации   соларни панели   соларна енергия   PV интегратори  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...