Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Национална кръгла маса за инвестиции в устойчива енергия се провежда днес

05.10.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

От 9:00 до 16:30 ч. днес в сградата на Българска стопанска камара се провежда Национална кръгла маса за финансиране на инвестиции в енергийна ефективност по инициатива на БСК, Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия".

 

Форумът за инвестиции в устойчива енергия е на тема "След Националния план за възстановяване и устойчивост: стратегическа визия и практически измерения на местно равнище", а сред участниците са министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева, изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) Ивайло Алексиев и председателят на УС на БСК Добри Митрев.

 

Събитието можете да гледате на живо онлайн тук.

 

Тематичен фокус

 

Експертната дискусия засяга широк кръг от теми във връзка с развитието на енергийния сектор у нас, включително:

 

  • Настояще и бъдеще на финансовите инструменти в подкрепа на прехода към чиста енергия;
  • Решения в подкрепа на инвестициите в устойчива енергия на местно равнище;
  • Системно финансиране на устойчива енергия след изчерпването на публичните финансови ресурси.

Сред водещите въпроси, които са предмет на обсъждане, са новата концепция, приоритети и цели на консултативния съвет за Зелената сделка, развитието на програмите за обновяване на сградния фонд, възможностите за максимално оползотворяване на енергията от възобновяеми източници, както и ролята на българския бизнес като двигател на изпълнението на политиките в областта на климата и енергетиката и партньор на местните власти.

 

Необходим е ръст в потреблението на водород и е-горива

 

В рамките на изминалите сесии от ЕнЕфект представиха вероятните прогнози за крайно енергийно потребление в България до 2050 г. спрямо LTS - един от възможните сценарии за дългосрочна декарбонизация в следващите три десетилетия.

 

 

Прогнозните калкулации са част от Пътната карта за климатична неутралност на България до 2050 г., изготвена от Центъра за изследване на демокрацията (CSD). Според тях потреблението на водород от нулеви нива през 2020 г. трябва да достигне 1,2 TWh в идните три десетилетия, а това на въглища – от 2,9 TWh да спадне на 0,1 TWh през 2050 г. Течните е-горива за същия период е препоръчително от нулево ниво да достигнат 11,3 TWh, а консумацията на газ да се намали от 10,6 на 1,7 TWh.

 

Още акценти в програмата

 

В предстоящите две дискусионни сесии (от 11:30 до 13:00 ч. и от 14:00 до 15:30 ч.) ще бъдат разгледани съответно финансовите инструменти в подкрепа на прехода към чиста енергия и решенията в подкрепа на инвестициите в устойчива енергия на местно равнище.

 

В първия модул ще се включат с презентации представители на Фонд на фондовете, Българска банка за развитие, Първа инвестиционна банка и ОББ. Последващата панелна дискусия ще обхване финансовите инструменти, подкрепящи прехода към чиста енергия на българската икономика в рамките на настоящата финансова рамка, очакванията на финансовите институции за пазарното търсене на финансиране на решения за чиста енергия, както и възможните пътища за включване на търговския финансов сектор в разгръщането на механизмите за публична подкрепа.

 

Вторият модул ще бъде съставен от презентации на Клийнтех България, Българо-австрийска консултантска компания и Българо-румънска търговско-промишлена палата. Експерти ще обсъдят опита от изпълнението на програмите за подкрепа по НПВУ, последните промени в Закона за енергетиката за оползотворяването на възобновяема енергия и за създаването на енергийни общности, както и възможностите за смекчаване на енергийната бедност чрез политически и финансови инструменти, които да се прилагат на местно равнище.

 

В последния модул от програмата на тема: "Имаме ли по-добра визия за системно финансиране на устойчива енергия след изчерпването на публичните финансови ресурси?" ще вземат участие Камелия Георгиева от Националния доверителен екофонд (НДЕФ), Кирил Райчев от Алианс за енергийна ефективност, както и представители на публичните власти, професионални и бизнес асоциации и други експерти.

 

     
Източник: ЕнЕфект

Ключови думи: ЕнЕфект   ЕкоЕнергия   БСК   зелена енергия   устойчива енергия   възобновяема енергия   енергийна ефективност   енергетика   кръгла маса  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...