Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Каменица откри първи етап от мащабния соларен парк в пивоварната си в Хасково

05.10.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 29 септември т. г. официално бе открит първият завършен етап от фотоволтаичния парк, който се изгражда на територията на пивоварната на Каменица в Хасково. Съоръжението е най-голямата инвестиция до момента по линия на програмата на компанията за устойчиво развитие, както и първото от такъв мащаб в света за корпорацията Molson Coors, от която Каменица е част.

 

Строежът на соларната централа, която ще бъде разположена на площ от 15 350 кв. м и ще се състои от общо 4342 слънчеви панела, започна през 2022 г., като в рамките на изминалата година в нея са вложени повече от 3 млн. лева. Предстои разширяване на парка и повишаване на капацитета му, а след завършването си инсталацията ще произвежда 2 MWh или приблизително 30% от необходимата за функционирането на пивоварната електрическа енергия.

 

Цялостна програма за устойчиво развитие

 

На специалното събитие по повод откриването на съоръжението посетителите имаха възможност да видят част от фотоволтаичния парк и разположените върху покривите на сградите в комплекса соларни панели. Част от програмата за гостите бяха и обиколки на пивоварната, както и презентации на интересни процеси в сферата на пивопроизводството, опаковането и логистиката на компанията.

 

 

"Проектът по изграждане на соларния парк на територията на пивоварната ни в Хасково е част от стратегията ни за устойчиво развитие и е естествено продължение на усилията ни в посока прилагане на устойчиви бизнес решения, които имат добавена стойност не само за нашия бизнес, а и за околната среда и общество като цяло", коментира изпълнителният директор на дружеството Владан Матич по време на официалната церемония.

 

Той добави, че в последните години компанията целенасочено работи в посока закупуване само на зелена енергия, а с инвестицията в изграждане на собствен соларен парк с такъв мащаб се стреми да допринесе за прехода към по-устойчива икономика и трансформация на страната.

 

"В следващите години предвиждаме да бъдат инсталирани соларни панели на допълнителна площ от над 5000 кв.м., с което да потвърдим стремежа ни да бъдем лидери и водещи при въвеждането на устойчиви решения на българския бирен пазар, както сме доказвали своя новаторски дух неведнъж през годините", допълни Матич.

 

"Зелените" решения в производството

 

Някои от най-значимите инициативи на Каменица по посока устойчив бизнес е въвеждането в експлоатация на първия за пивоварната промишленост в България анаеробен реактор за пречистване на отпадъчни води. Съоръжението генерира биогаз, който от бива влаган обратно в процеса на производство.

 

Друг пример за "зелени" технологии в дейността на дружеството е пречистването на отпадъчните води на предприятията в Северна индустриална зона, което Каменица предприе като доброволен ангажимент. Компанията се стреми да сведе до минимум количеството вода, вложено в целия производствен цикъл и отнесено към 1 хектолитър бира.


Въведените нововъведения и технологични решения в производството през последните години вече дават резултат за трайна тенденция за понижение – консумацията на вода е намалена с над 20% спрямо 2016 г., подчертават от Каменица. "Въвеждането на тези и други иновации в процеса на пивопроизводство в пивоварна Хасково я издигат на почетното първо място в годишната класация на пивоварните на Molson Coors по целия свят за 2022 г.", обобщават от компанията.

 

     
Източник: Каменица

Ключови думи: Каменица   соларен парк   фотоволтаичен парк   зелена енергия   пивоварна  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...