Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Равносметка след първата година от експлоатацията на газопровода между Гърция и България

05.10.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Повече от 16,4 млн. MWh са пренесени по газопровода IGB за първата година от търговската експлоатация на интерконектора, съобщиха от независимия преносен оператор ICGB, който отговаря за управлението на съоръжението, свързващо страната ни с Южния газов коридор и част от Вертикалния газов коридор.

 

Междусистемната газова връзка между Гърция и България, която започна да функционира на 1 октомври 2022 г. – първия ден от наскоро приключилата газова година, към момента има общо 39 регистрирани потребители и оперира с технически капацитет от 3 млрд. куб. м годишно. По-голямата част от него вече е резервирана за новата газова година, уточняват от дружеството.

 

Укрепване на енергийната свързаност

 

"През изминалата година ICGB успя да осигури непрекъснат газов поток, системно отговаряйки на изискванията на потребителите на мрежата за заявени количества – всеки ден, без изключения. Това постижение се дължи на стриктното прилагане на нашите оперативни процедури, но също така и на отдадения екип от изключителни професионалисти, които работят в ICGB", коментират изпълнителните директори на преносния оператор Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

 

От компанията допълват, че газопроводът укрепва енергийната свързаност и сигурността в региона като предлага нов маршрут за сигурни, диверсифицирани доставки на природен газ за България и по-широкия регион, като осигурява около 50% от вътрешното потребление за страната ни.

 

 

"С изменената среда за сигурност в региона, IGB бързо се превърна в ключова инфраструктура, която дава възможност и за транспортирането на природен газ до Молдова и Украйна чрез Трансбалканския газопровод", добавят от дружеството и припомнят, че ICGB наскоро даде старт на процедура за изследване на пазарния интерес към потенциално увеличаване на капацитета на газопровода до 5 млрд. куб. м годишно, като индикациите от необвързващата фаза са положителни.

 

Повече за IGB

 

Проектът IGB се реализира от смесеното инвестиционно дружество ICGB, регистрирано в България през 2011 г. с равноправни акционери БЕХ и IGI Poseidon, в което собственици на равни дялове от акциите са гръцката компания DEPA International Projects и италианската енергийна група Edison. ICGB е собственик на газопровода с ангажимент да финансира реализацията и разпределя капацитета му и получава приходите от преноса на природен газ.

 

Интерконекторът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA) и с Трансадриатическия газопровод (TAP) в района на гръцкия град Комотини и с българската газопреносна система, оперирана от Булгартрансгаз, в района на Стара Загора.

 

Общата дължина на газовата връзка е 182 км, диаметърът на тръбата е 32’’, а проектният капацитет е до 3 млрд. куб. м на година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд. куб.м годишно с допълнително изграждане на компресорна станция.

 

     
Източник: ICGB

Ключови думи: ICGB   IGB   газопровод   интерконтектор   междусистемна газова връзка   Гърция-България  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...