Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Първото издание на BeRenewable очерта добрите европейски практики в енергийния преход

05.10.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 2 и 3 октомври в Интер Експо Център се проведе първото издание на международния форум BeRenewable под надслов "Енергийна еволюция: европейски практики, местно приложение".

 

TLL Media партнира на събитието, организирано от Solar Academy и M3 Communications Group, със специализираните си издания за енергетика PowerIndustry-Bulgaria.com и сп. Енерджи ревю, а екипът ни проследи експертните дискусии на живо в зала "Витоша" на изложбения център.

 

Националните и европейските цели за ВЕИ енергия

 

Широката тематична програма в първия ден на събитието обхвана множество теми във връзка със зеления преход на Стария континент, европейските политики и практики в сферата на възобновяемата енергия.

 

В откриването и панелната програма на форума се включиха заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, евродепутатът Цветелина Пенкова, председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, изпълнителният директор на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, Благой Голубарев от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), зам.-председателят на Българска стопанска камара (БСК) Мария Минчева и др.

 

В рамките на първия модул от дневния ред акцент бяха европейските политики за зелена енергия, а бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова подчерта, че България се стреми да постигне националната цел 27,9 % от крайното брутно потребление до 2030 г. да бъде от възобновяеми източници".

 

"Основният фокус на закона, който ние приехме в българския парламент, е да намалим административната тежест по отношение на инвеститорите, които желаят да развиват производството на ВЕИ. Предвидена е възможност за създаване на центрове за контакти, предоставящи цялостна информация за изграждане на ВЕИ, както и енергийни общности, които ще дават възможност на инсталатори и битовите потребители да участват в производството, потреблението и продажбата на излишната за тях електрическа енергия. Това е една много добра стъпка напред към развитието на зелените технологии", добави Петкова.

 

Добрите практики в България и Европа

 

Във втория панел на конференцията на тема "Европейски модели и добри практики за устойчив преход" участие взеха д-р. инж. Меглена Плугчиева – политик, дипломат и бивш заместник министър-председател, Светослав Младенов – член на УС на Solar Academy и представител на Smart Solar, Чавдар Маринов – изпълнителен директор на Carbonsafe, Крум Василев, акционер и управляващ партньор на Profine Еnergy в България и Кристина Лазарова, представител на платформата "Brown to Green".

 

 

Меглена Плугчиева сподели мнение, че е необходимо всички сектори да бъдат адаптирани и включени в процеса на енергийния преход – не само енергетиката, но и строителството, и селското стопанство и т. н. Тя сподели редица добри практики от Германия, Швейцария и Франция, като определи картината на европейската енергийна политика като доста "пъстра", основно поради разминаванията във възгледите на различните държави по отношение на атомната енергия. Плугчиева призова да се отстоява българският национален икономически и социален интерес, като подчерта, че зеленият преход не се изчерпва само с енергетика и въглища.

 

Светослав Младенов даде множество добри примери и от Турция, която следва амбициозен план за увеличаване на производството на ВЕИ енергия от 2022 до 2035 г. и намаляване на капацитета на въглищните централи. Експертът направи сравнителен анализ между Турция и България и посочи, че двете държави разполагат с напълно сходен енергиен микс от възможности в сегментите на вятърната, атомната и геотермалната енергия. Той подчерта, че с 800-те геотермални извора на територията на страната ни България може също да постигне значителен напредък в тази сфера.

 

Устойчиви бизнес модели

 

"Be Renewable 2023 е среща на експерти и практици, на визионери, които вярват, че бъдещето на енергията е във възобновяемите източници", коментира председателят на сдружение "Соларна Академия България" д-р инж. Веселин Тодоров.

 

Той добави, че основната цел на форума е да разгледа иновативни технологии, устойчиви бизнес модели и финансови решения и да запознае аудиторията с европейски практики, които могат да бъдат успешно приложени у нас. На събитието бяха дадени и експертни насоки за създаване и управляване на възобновяеми енергийни проекти с ангажимент към поддържането на справедливост и екологична устойчивост.

 

Сред ключовите теми, които бяха засегнати в рамките на втория ден на форума, бяха енергийната и климатична дипломация, енергийните борси и конкурентността на за пазара, електромобилността и устойчивия транспорт по пътя към нулеви емисии, както и иновациите при зеления водород и ролята му за енергийния преход.

 

В панелната програма взеха участие редица представители на енергийния сектор в Европа, които споделиха знания и опит в областта на устойчивите енергийни решения и дадоха насоки как те могат да бъдат успешно интегрирани в бизнес моделите на бъдещето, обобщават организаторите.
 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: BeRenewable   енергиен преход   зелен преход   възобновяема енергия   Solar Academy  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...