Powerindustry Bulgaria  
SOLAR PLAZA BALKANS
SOLAR PLAZA BALKANS

Геотермалната енергия като ключова неоползотворена възможност за българската индустрия и енергетика

Геотермалната енергия е местен ресурс, който може да задоволи над 12% от потреблението на електрическа енергия в Европейския съюз, информира публикация на отворената онлайн платформа с фокус върху климатичните промени Климатека, цитирана на сайта на Българска асоциация "Геотермална енергия" (БАГЕ).

 

Според експертите геотермалната енергия е ценна възможност в прехода към енергийна независимост, която България реално не използва, а потенциалът й се простира отвъд частните приложенията за отопление и охлаждане и централната топлофикация. Значителни ползи от внедряването и използването на геотермални технологии са налице и при изграждането или модернизацията на индустриални инсталации и процеси, както и за производството на електрическа енергия.

 

"Геотермалната енергия има потенциала да осигури базова електрическа и топлинна/охладителна енергия при ефективни оперативни разходи. Тя представлява възобновяем ресурс, който може да бъде експлоатиран с нулеви парникови емисии. Тези основни характеристики поставят геотермалната енергия в центъра на съвременната визия на Европейския съюз за чиста икономика", отбелязват от Климатека.

 

Алтернатива на изкопаемите горива

 

Специалистите подчертават, че както при останалите системи за генериране на енергия от възобновяеми източници, експлоатацията на геотермалната енергия е трябвало да достигне определено технологично ниво през годините, за да гарантира икономическа и енергийна ефективност на производството. "Въвеждането й в енергийния микс на държавите и ежедневието на хората се нуждае от специфична нормативна рамка и подкрепа", допълват от платформата.

 

Според цитираните данни от оценки на Европейската комисия (ЕК), 50% от цялата консумирана енергия в ЕС се използва за отопление и охлаждане, като над 70% от нея все още идва от изкопаеми горива. Активното навлизане на термопомпите в потреблението на енергия дo 2030 г. ще намали общото потребление на природен газ с най-малко 21 млрд. м3, като това ще допринесе за намаляване на дисбалансите и нуждата от сезонни мощности за съхранение на природен газ. Друго изследване – на Международната агенция по енергетика (IEA), пък предвижда, че до 2030 г. ще бъдат инсталирани повече от 30 млн. термопомпи.

 

 

Приложения на геотермалната енергия в индустрията и енергетиката

 

Приложенията на геотермалната енергия в индустриалния и енергийния сектор зависят от наличните ресурси, които варират по дълбочина и температура – от средно дълбоки до дълбоки и от среднотемпературни до високотемпературни източници.

 

Според цитирани от БАГЕ/Климатека данни на работната група за геотермална енергия за имплементиране на Стратегическия план за енергийни технологии на ЕС (SЕТ Plan), технически всички топлоелектрически централи в Европа могат да бъдат лесно адаптирани, за да използват местните геотермални ресурси.

 

"По този начин ще се измести или намали значително зависимостта от изкопаеми или вносни горива. Заместването на първичните енергийни източници ще увеличи енергийната сигурност, ценовата стабилност, както и ще подпомогне целите за постигане на климатична неутралност", подчертават експертите.

 

Възможностите за използване на геотермална енергия в индустрията и земеделието получават висока оценка от работната група на ЕС, като се признава необходимостта от продължаващи технологични проучвания и иновации, включително в подхода за интегриране на геотермалните системи в енергийния микс и пазар в страните членки.

 

Какво показват изчисленията?

 

"Скорошни енергийни модели на ЕК показват, че в определени сценарии производството на електрическа енергия от геотермални източници в ЕС може да достигне 540 TWh на година през 2050 г. С други думи, геотермалната енергия може да задоволи 12,5% от потреблението на електрическа енергия в ЕС и съседните държави, ако се експлоатират около 20% от наличния геотермален технически потенциал", добавят от Климатека.

 

От БАГЕ определят геотермалния енергиен потенциал на страната ни като огромен с възможности за икономиката и предприятията да се възползват от евтина, почти неизчерпаема енергия, която е екологично чиста, надеждна и възобновяема. Този потенциал обаче трябва да бъде разбран, допроучен и използван умно и рационално, отбелязват експертите.

 

Проучванията им показват, че началният доказан потенциал при актуалните несистематизирани и непълни данни може да бъде рамкиран така:

 

  • 250 – 300 MWh за производство на електрическа енергия при използване на дълбоките ресурси (напр. блок 7 на ТЕЦ Марица Изток 2, модернизиран през 2014 г., е 232 MW).
  • 5000 MWh за директно лично ползване за отопление и охлаждане (едно домакинство използва между 5 и 30 MWh топлина годишно);
  • 3000 MWh за използване в централни системи за отопление и охлаждане.
     
Източник: БАГЕ; снимки: Dreamstime

Ключови думи: БАГЕ   геотермална енергия   индустрия   енергетика  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...