Powerindustry Bulgaria  

Отпускат над 265 млн. лв. по НПВУ за нови соларни и вятърни мощности със системи за съхранение

12.10.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Отворена е за обществено обсъждане първата серия от покани по процедурата за безвъзмездно финансиране на нови ВЕИ инсталации със системи за съхранение на енергия по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

От Министерството на енергетиката (МЕ) призовават бизнеса и организациите в сектора на възобновяемата енергия активно да се включат в обсъждането, което тече до 6 ноември т. г. Желаещите могат да подават своите предложения и коментари в свободен текст в системата на ИСУН 2020, в раздел "Процедури за БФП". Целият пакет документи за информиране и попълване по процедурата е достъпен тук.

 

Какви системи ще се финансират?

 

"По процедурата ще бъде предоставена подкрепа за изграждането и интегрирането в електрическата мрежа на нови 1 425 MW мощности за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, заедно с 350 MW съоръжения за съхранение на електрическа енергия. На първия етап, в рамките на настоящата покана, ще бъде предоставена инвестиционна подкрепа за изграждане на минимум 570 MW мощности за производство на електроенергия в комбинация със 150 MW съоръжения за съхранение", поясняват от МЕ.

 

В обхвата на процедурата попадат само инсталации за производство на електроенергия от слънце и вятър, в които са предвидени съоръжения за локално съхранение. Средствата ще се отпускат под формата на инвестиционна помощ именно за системите за съхранение.

 

 

Сред изискванията към батериите е да разполагат с минимален капацитет от 30% от общата инсталирана мощност (MWAC) на производствения компонент на интегрирания проект, но не по-малко от 1 МWAC и максимален капацитет до 50% от общата инсталирана мощност (MWAC), уточняват от МЕ.

 

Какви компании ще могат да се възползват от средствата?

 

Възможност за участие имат компании от всички сектори на българската икономика с изключение на такива от селското, горското и рибното стопанство. Инвестиционните предложения, които ще бъдат допускани за участие, следва да са за не повече от една трета от общата квота на капацитета за съоръжения за съхранение по процедурата.

 

Общият размер на безвъзмездната помощ по изпълнението на част от Инвестиция 6 "Подкрепа за нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия" по НПВУ е в размер на 265 372 950 лева. Със средствата ще се финансират до 50% от допустимите разходи, но не повече от 1 075 706 лева за 1 МWAC (капацитет за съхранение).

 

От МЕ припомнят, че основната цел на процедурата е да допринесе за увеличаване на дела на чиста енергия в енергийния микс на България по пътя към климатична неутралност.

 

     
Източник: МЕ; снимки: Dreamstime

Ключови думи: МЕ   енергетика   НПВУ   соларна енергия   вятърна енергия   батерии   системи за съхранение   обществено обсъждане  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...