Powerindustry Bulgaria  

Нова версия на глобалния енергиен атлас на IRENA дава разширен поглед върху възобновяемия потенциал на държавите

От създаването си преди десет години насам Глобалният атлас за възобновяема енергия (Global Atlas for Renewable Energy) на международната ВЕИ агенция IRENA функционира като интернационален онлайн хъб и мащабна отворена платформа за оценка на възобновяемите ресурси на планетата и споделяне на данни и информация в областта.

 

Последната версия 4.1 на атласа се отличава със значително усъвършенстван функционален инструментариум и дава разширен поглед върху потенциала на отделните държави по света в сферата на устойчивата енергия, коментират от IRENA.

 

Подобрени възможности и ползи

 

Новият вариант на платформата предлага по-разнообразни и изчерпателни информационни модули в резултат на дългогодишното сътрудничество с глобалната общност във ВЕИ сегмента, включително с множество световни експерти и организации, ангажирани със събиране на данни и оценка на ресурсите.

 

Предимства на обновената система са модул с хронологично представени метеорологични данни за повторни анализи от НАСА и Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози (ECMWF), нова версия на модула за глобално агроекологично зониране от Организацията по прехрана и земеделие (FAO) и модул за глобалния капацитет за хидропомпено съхранение на енергия по данни на Австралийския национален университет (ANU).

 

Версия 4.1 разполага и с подобрени възможности за проверка, филтриране и извличане на данни. Платформата вече включва специфични за някои от страните в Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия статистики относно наличните ресурси и инвестиционните възможности в отделни зони за реализация на проекти в сферата на соларните и наземните вятърни паркове. Предстои следващата година в обхвата на атласа да бъдат добавени още множество подобни профили на различни държави.

 

Ролята на платформата за глобалния сектор

 

"Чрез зонирането на технико-икономически характеристики и предоставянето на разнообразни компоненти за оценка на потенциала платформата осигурява на проектантите и специалистите по планиране на ВЕИ системи, както и на инвеститорите и ангажираните държавни и международни институции ценна помощ за реалистичното залагане и изпълнение на цели в областта на възобновяемата енергия", коментират от IRENA.

 

"Глобалният достъп до релевантна информация в сектора е ключов за гарантирането на адекватни и изпълними цели в сферата на възобновяемите енергийни източници. В тази връзка Глобалният атлас играе ролята на ценна онлайн платформа за оценка на възможностите в тази област и за цялостно разбиране на потенциала на даден регион или държава. Чрез промотиране на практиките по споделяне на данни системата спомага за разширеното внедряване на всякакви по тип ВЕИ технологии", допълва генералният директор на Агенцията Франческо Ла Камера.

 

 

От IRENA уточняват, че през годините Глобалният атлас е допринесъл за насърчаването на множество инициативи в сегмента на възобновяема енергия по света.

 

"Дейности по линия на платформата подпомогнаха два региона при идентифицирането на първокласни инвестиционни зони, улесниха оценките на конкретни обекти за над 150 мащабни проекта в 13 държави и позволиха на над 20 града да проверят техническата приложимост на покривни фотоволтаични инсталации за различни сгради на територията си. Тези постижения обхващат мащабни региони като Персийския залив, Латинска Америка, Субсахарска Африка и редица по-малки развиващи се островни държави", информират още енергийните експерти.

 

Значимият прогрес на тази глобална инициатива подчертава ангажимента на IRENA към идентифицирането и отговарянето на нарастващите потребности на членовете на асоциацията в прехода им към по-устойчиво енергийно бъдеще. "Благодарни сме на всички ангажирани лица и организации, които осигуряват необходимите данни за обогатяване на платформата и допринасят за развитието й", споделя Рабиа Феруки, директор на политиките в сферата на знанието и финансите на Агенцията.

 

Повече за ВЕИ атласа

 

Инициативата "Global Atlas for Renewable Energy" представлява световна мрежа, обединяваща над 40 организации, включително научно-изследователски институти, частни дружества и международни институции. Тя подчертава необходимостта от мащабно и наднационално коопериране в оценката на ресурсите и потенциала в областта на възобновяемата енергия.

 

Ето защо от IRENA окуражават страните и организациите активно да се включат в тези колективни усилия, за да гарантират, че платформата ще продължи да служи като ценен и непрекъснато развиващ се ресурс по пътя на планетата към устойчивото енергийно бъдеще.

 

     
Източник: IRENA

Ключови думи: IRENA   глобален атлас   възобновяема енергия   ВЕИ   соларна енергия   вятърна енергия   потенциал  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Технологии
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...