Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Някои от най-интересните световни енергийни проекти и реализации тази есен

19.10.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Секторът на енергийните технологии се развива изключително динамично, а иновациите и рекордните по капацитет реализации в сегмента на соларната, вятърната, атомната енергетика, зеления водород и системите за съхранение буквално "валят". Ето защо ви предлагаме обзор на някои от най-значимите и интересни проекти и събития в бранша в глобален мащаб през последния месец.

Заработи най-голямата офшорна вятърна ферма в света

 

Най-големият офшорен ветроенергиен парк на планетата – Dogger Ban, ситуиран на 130 км от бреговете на Обединеното кралство, за първи път произведе електричество по-рано този месец. Съоръжението, което все още е в процес на изграждане, е планирано след финализирането на мащабния проект да включва общо 277 вятърни турбини.

 

 

Всяко пълно завъртане на 107-метровите им перки може да произведе достатъчно енергия, за да захрани един средностатистически британски дом за два дни. Вятърната централа, чиято крайна инсталирана мощност ще достигне 3,6 GW, ще може да доставя чиста енергия на над 6 милиона домакинства годишно.

 

Рекорден по производство септември за ВяЕЦ "Св. Никола"

 

Рекорден по количеството на произведената от вятърния парк "Св. Никола" енергия месец септември отчетоха от AES България. В рамките на миналия месец ветроенергийната централа с обща мощност 156 MW е генерирала 29 777 MWh зелена енергия, което представлява най-високият регистриран през месец септември добив от въвеждането на съоръжението в експлоатация през 2010 г.

 

 

"Генерираната от ВяЕЦ "Св. Никола" електроенергия през миналия месец е с близо 45% повече в сравнение със същия месец на 2022 г. Общо произведената електроенергия за деветмесечието на 2023 г. от най-големия вятърен парк у нас е 263 569 MWh. 52-те вятърни турбини осигуриха електроенергия, достатъчна да задоволи потреблението на близо 100 000 средни български домакинства за 9 месеца", допълват от дружеството.

 

Зелена светлина получи белгийски проект за изкуствен енергиен остров

 

Издадени са необходимите разрешителни за изграждането на изкуствения енергиен остров "Прицеса Елизабет" край Белгия, а стартът на строителните дейности е насрочен за месец март следващата година, съобщиха изпълнителят на мащабния проект – местният електропреносен оператор Elia Group.

 

За целта е сформиран технологичен консорциум, който вече е започнал подготовката на предвидената за позициониране на съоръжението локация на 45 км от крайбрежната ивица в близост до Влисинген (пристанище на Северно море). От Elia все още работят по максимално естествения и природосъобразен дизайн на острова.

 

 

Основна цел на енергийния хъб е да свързва нови вятърни ферми и допълнителни междусистемни връзки (до Обединеното кралство и Дания) към наземната електропреносна мрежа на Белгия. Проектът се очаква да бъде завършен през август 2026 г.

 

Нова подводна електропреносна връзка между Италия и Гърция

 

Италианският електропреносен оператор Terna обяви, че планираната междусистемна електрическа връзка Италия-Гърция GR.ITA 2 с капацитет 1 GW вече е на етап обществено обсъждане. Проектът на обща стойност 750 млн. евро ще бъде реализиран чрез два 250-километрови подводни и два 50-километрови подземни кабела.

 

 

Втората подводна кабелна връзка ще гарантира по-висока надеждност на доставките между двете държави и ще утвърди още по-категорично Италия като средиземноморски енергиен център. "Италия е готова да засили ролята си на средиземноморски хъб, като удвои капацитета на междусистемната си свързаност с Гърция, която датира от 2002 г. Целта е още по-активно интегриране на възобновяеми източници, както и по-висок транспортен капацитет към и от Гърция и съседните европейски страни", коментират от Terna.

 

Коя е най-голямата батерийна система за съхранение на енергия в Европа

 

През настоящия месец беше успешно свързана с мрежата най-голямата на Стария континент система за съхранение на енергия в батерии (BESS) "Bumpers" – проект на великобританската инвестиционна компания Harmony Energy Income Trust (HEIT).

 

Модулното съоръжение, разположено в Бъкингамшир, разполага с общ капацитет 99 MW/198 MWh. Към момента HEIT притежава две от трите най-големи (по MWh) обекта в Европа, след като пусна в работен режим малко по-малка BESS система (98 MW/196 MWh) в Йоркшир през ноември 2022 г. Част от портфолиото на компанията е и още един проект с капацитет 49,5 MW/99 MWh в Шотландия, който също беше присъединен към мрежата по-рано този октомври.

 

 

Двете нови съоръжения в са оборудвани с батерии Megapack 2XL от Tesla и могат да съхранят достатъчно енергия, за да осигурят надеждно захранване на общо над 450 хил. домакинства за два часа.

 

Факт е и първата на планетата газова турбина на 100% зелен водород

 

От Siemens Energy, част от консорциума по реализирането на изпълнявания с подкрепата на ЕК европейски проект HYFLEXPOWER, обявиха, че разработваната в рамките на инициативата газова турбина вече може да функционира изцяло на водород от възобновяеми източници.

 

Внедрената в обект на опаковъчната компания Smurfit Kappa във Франция, система е предназначена за генерирането, съхранението и повторното електрифициране на зелен водород. Той се произвежда от локално ситуиран електролизьор с капацитет 1 MW и се съхранява в почти еднотонен резервоар, откъдето захранва индустриална газова турбина SGT-400 на Siemens Energy.

 

 

През 2022 г. чрез първоначална серия от тестове консорциумът демонстрира, че турбината може да работи с гориво с 30% съдържание на водород, смесен с природен газ. Последното достижение, позволяващо работата на системата изцяло на възобновяем водород, доказва, че съвременните турбини със суха технология с ниски емисии могат да бъдат захранвани с всякакви комбинации между водород и природен газ за максимална гъвкавост при експлоатацията.

 

Първа доставка на ядрено гориво за първия в света плаващ атомен реактор

 

Успешно е извършена доставка на свежо ядрено за първата по рода си и единствена към момента плаваща атомна електроцентрала в света "Академик Ломоносов", ситуирана в гр. Певек в Чукотка, съобщиха от горивната компания на Росатом – ТВЕЛ.

 

Плаващият атомен енергоблок е съставен от две реакторни инсталации с капацитет за производство до 70 MW ток и до 50 gcal/h топлинна енергия в номинален работен режим. Той e главният от групата мобилни енергосъоръжения с малка мощност, предназначени да обслужват Крайния север и Далечния изток по "Проект 20870".

 

 

Основната цел на плаващата АЕЦ е да осигури топлинна и електрическа енергия за отдалечени индустриални предприятия, пристанищни градове и газови и нефтени платформи в открито море. "Академик Ломоносов" може самостоятелно да захрани цял голям град с население от 100 000 души, поясняват от ТВЕЛ.

 

Източници и снимки: Dogger Bank, AES България, Elia Group, Terna, HEIT, Siemens Energy, ТВЕЛ

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Terna   Dogger Bank   Elia Group   HEIT   Siemens Energy   ТВЕЛ   AES България  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...