Powerindustry Bulgaria  

European Energy и TotalEnergies ще си сътрудничат в реализацията на ВЕИ проекти в множество региони на света

28.11.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

European Energy обяви, че влиза в стратегическо партньорство с многонационалната енергийна корпорация TotalEnergies с цел съвместното разработване, изграждане и управление на широко портфолио от наземни ВЕИ проекти с общ капацитет от поне 4 GW. Сделката очаква одобрения от съответните регулаторни органи.

 

Двете организации ще оперират като джойнт венчър, в който European Energy притежава 35% от акциите, а обхватът на колаборацията включва множество региони на планетата с висок потенциал за реализация на инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници. Това съобщиха специално за PowerIndustry-Bulgaria.com от локалното подразделение на европейската компания у нас.

 

Комбинация от предимства

 

TotalEnergies ще допринесе за успеха на съвместното предприятие с финансовата си стабилност, богатия си дългогодишен опит в конструирането и търговската експлоатация на проекти с голям мащаб по цял свят, както и с възможностите си ефективно да пласира продукцията на бъдещите ВЕИ централи и паркове на пазарите в съответните държави, коментират от European Energy.

 

Датският лидер в сегмента на чистата енергия пък ще приложи доказаната си експертиза в разработката на проекти "на зелено" и успешната комуникация с контрагенти и заинтересовани страни в европейския и глобален ВЕИ бранш.

 

 

"За нас е удоволствие да сключим това споразумение с European Energy, която успешно разработва портфолио от активи в редица интензивно търгуващи с енергия държави като Испания, където TotalEnergies също активно развива дейност. Това ще ни позволи да ускорим темповете на печелившия си растеж.

 

Сътрудничеството ни се основава на силните страни и възможностите за взаимно допълване между двете компании и ще донесе стойност именно на тези пазари, в които интегрираната ни енергийна стратегия би могла да допринесе много", коментира Винсент Стокварт, старши вицепрезидент "Възобновяеми енергийни източници" в TotalEnergies.

 

"Стратегическото ни партньорство с TotalEnergies е решителна стъпка напред към зеления преход. То ще съчетае нашата обширна развойна програма и експертизата ни в разработването на иновативни ВЕИ проекти с опита и амбициите на TotalEnergies в сферата на технологиите за възобновяема енергия на сушата и в морето. Това сътрудничество поставя нов крайъгълен камък в бизнес развитието ни и по-нататъшното разширяване на капацитета ни в сегмента на чистата енергия по цял свят", допълва Кнуд Ерик Андерсен, главен изпълнителен директор на European Energy.

 

Реализации, амбиции и приоритети

 

TotalEnergies си поставя високата цел да постигне нулеви въглеродни емисии от операциите си до 2050 г., като разработва портфолио от проекти и инициативи в сферата на електрификацията и възобновяемата енергия. В края на юли тази година общият инсталиран капацитет за производство на електроенергия на компанията беше калкулиран на 19 GW.

 

Стремежът й е да продължава да разширява бизнеса си в направлението на зелената енергия, достигайки 35 GW от ВЕИ и съхранение до 2025 г., а след това 100 GW до края на десетилетието. С това TotalEnergies цели да се нареди в топ на 5 на водещите глобални производители на електричество от соларни и вятърни системи.

 

Сред основните приоритети за European Energy пък са офшорните вятърни технологии, като компанията усилено работи по проекти в сегмента в скандинавските страни и Европа. Основаната през 2004 г. в Копенхаген компания изгражда ВЕИ централи по цялото земно кълбо като понастоящем притежава над 1,4 GW мощности и разработва още 60 GW в 28 държави.

 

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   Total   TotalEnergies   вятърна енергия   соларна енергия   ВЕИ проекти   ВЕИ мощности   ВЕИ централи  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...