Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Откриха соларния парк на УНСС

26.10.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

С официална церемония на 24 октомври т. г. бе официално открит фотоволтаичният парк, разположен на територията на Университета по национално и световно стопанство (УНСС) в столицата.

 

На събитието присъстваха министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, заместник-министърът на образованието проф. д-р Генка Петрова и председателят на Съвета на ректорите на висшето учебно заведение акад. проф. дмн Лъчезар Трайков. Сред гостите беше и помощник-ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, който е с основен принос за реализирането на проекта.

 

Как е изпълнена централата

 

Соларната централа в УНСС включва два основни компонента – покривно съоръжение с капацитет за производство на 657 MW/h енергия на годишна база и инсталация върху модерния новоизграден закрит паркинг на сградата с производителност 950 MW/h на година. Инвестицията ще бъде бързо възвърната чрез спестяванията от сметките за електричество, които осигуряват двете системи, информират от университета.

 

Финансирането на реализацията на проекта на стойност близо 3 млн. лева е осигурено по линия на ЕСКО договор, при който учебното заведение не заплаща сумата за изпълнение на обществената поръчка, а разходите се погасяват през цената на електроенергията.

 

 

Ефектите от внедряването на зелени технологии

 

"УНСС е първият умен университет в България! И нещо още по-важно, това е университетът, който изпреварва цялата общност по отношение на инфраструктурата, зелената енергия и устойчивото развитие. Ще спомена само един факт – 630 тона въглеродни емисии ще бъдат спестени на годишна база от това, което днес откриваме като фотоволтаични системи.

 

Ако всички български университети и училища въведат такива системи, представете си какъв голям ресурс е това за намаляване на въглеродните емисии на България", коментира министърът на образованието и науката след официалното прерязване на лентата.

 

Той поздрави ръководството на университета за това, че първо в страната е подело подобна инициатива, която ще позволи производство на половината енергия за нуждите на УНСС от соларната система и ще освободи финансов ресурс за повишаване на качеството на обучението.

 

"Фотоволтаичният парк на УНСС e част от програмата на университета за енергийна ефективност и политиката ни за устойчиво развитие. Новото съоръжение е естествено продължение на усилията ни в посока енергийна независимост и зелена икономика, което дава добавена стойност както за нашия университет, така и за околната среда и обществото. Годишно няколкостотин дървета ще бъдат спасени от тази фотоволтаична инсталация, няколкостотин тона въглища няма да бъдат изгорени в атмосферата", допълни ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

 

Той изказа благодарност към Министерството на образованието и науката за подкрепата в изпълнението на програмата "Умен дом" в сградата на висшето учебно заведение, която освен фотоволтаичните мощности включва и технологии за управление на осветлението и ОВК системите.

 

     
Източник: УНСС

Ключови думи: УНСС   фотоволтаичен парк   соларен парк   зелен университет  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...