Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Фирмени публикации

European Energy спечели ключов търг за производство на е-горива от ново поколение с три мащабни Power-to-X проекта

Водещата европейска компания за разработка на ВЕИ проекти European Energy е спечелила националния търг за Power-to-X технологии в родната си Дания с всички три инвестиционни предложения, които е подала, съобщиха специално за PowerIndustry-Bulgaria.com от българското представителство на фирмата.

 

Със зелената светлина за реализация на трите иновативни проекта за превръщане на възобновяема енергия в устойчиви продукти и горива за индустрията European Energy категорично утвърждава лидерските си позиции в Power-to-X сегмента, коментират от компанията.

 

Съоръжение, три пъти по-голямо от завода за е-метанол в Касо

 

Сред одобрените концепции е план за изграждането на едно от най-големите съоръжения за производство на е-горива в света с капацитет на електролизьора от минимум 150 MW. Инсталацията от ново технологично поколение ще бъде ситуирана в околностите на гр. Падборг в южната част на Дания, в близост до най-мащабния към момента завод за е-метанол на планетата (също проект на European Energy) в гр. Касо, който все още се строи и се очаква да заработи през 2024 г.

 

Централата в Падборг ще бъде около три пъти по-голяма от тази в Касо, където се изгражда соларен парк с капацитет 304 MW, свързан с високотехнологична инсталация за зелен водород, който впоследствие ще бъде преобразуван в е-метанол. От компанията са убедени, че със значимите си пилотни реализации ще проправят пътя към още по-по мащабни проекти в сегмента, които да отговорят на бързо нарастващото търсене на устойчиви е-горива в Европа и света.

 

Разширяване на две стратегически централи

 

Другите две одобрени проектни предложения на European Energy в рамките на националния Power-to-X търг на Дания включват изграждане на втора фаза на съоръжението за зелен водород в Мааде (в близост до гр. Есберг) с 9 MW нов капацитет и разширение на емблематичния завод в Касо с още 10 MW. След реализиране на инвестициите двете централи ще разполагат с инсталирана мощност съответно 12 MW и 60 MW.

 

 

"European Energy трасира пътя към устойчивостта и декарбонизацията, използвайки въглероден диоксид с биогенен произход и възобновяеми енергийни източници, за да утвърди интегрирана верига на доставките в производството на е-горива. С настоящия търг компанията ни ще получи възможността допълнително да обогати експертизата си и да консолидира пазарните си позиции в бранша", коментират от фирмата.

 

"Спечелването на ключовата тръжна процедура за Power-to-X facility централата от нова генерация в Падборг е фундаментално постижение. То не само ще постави община Абенра на глобалната карта на устойчивата енергия, но ще утвърди и позицията на цяла Дания като страна, силно фокусирана върху ускоряването на производството на зелени горива и химикали. Проектът отразява и непоколебимия ни ангажимент към енергийния преход, където възобновяемата енергия и "зелените молекули" вървят ръка за ръка", допълва изпълнителният вицепрезидент и ръководител на Power-to-X направлението на European Energy Емил Викяр-Андресен.

 

Дания на световната карта на зелената енергия

 

Амбициозните цели на скандинавската държава да добави 280 MW към общия капацитет на електролизьорните си съоръжения само в рамките на четири години са поредно потвърждение на отдадеността на местното правителство към прехода от изкопаемите горива към устойчивите алтернативи на бъдещето – както в транспорта, така и в индустрията, уточняват от European Energy.

 

Тази трансформация извежда на преден план потребността от устойчива водородна инфраструктура и от достъп до биогенни източници на CO2, които допълнително да подчертая ролята на Power-to-X индустрията за бъдещето на Дания, добавят от компанията.

 

Плановете на European Energy да открие и въведе в търговска експлоатация още през следващата година първото от мащабните си съоръжения – завода за зелен водород в Касо (община Абенра), вървят по график. Централата ще произвежда повече от 32 000 метрични тона е-метанол годишно, а редица глобални корпорации, като Maersk, Novo Nordisk, LEGO Group и Circle K, вече са сключили договори за доставка на устойчиво гориво от комплекса.

 


 

 

 

European Energy A/S
+359 883 377 474
Варна, Бизнес парк Варна
сграда B8, офис 402.1
office.bulgaria@europeanenergy.com
www.europeanenergy.com

 

 

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   Power-to-X   е-горива   е-метанол   зелен водород   зелена енергия   устойчива енергия   ВЕИ   възобновяема енергия   Касо  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Фирмени публикации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...