Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Проект на Енергийна Агенция – Пловдив получи престижно международно отличие

02.11.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Проектът POWERTY на Енергийна Агенция – Пловдив бе отличен с авторитетния международен приз Energy Globe Award за 2023 г., съобщиха специално за PowerIndustry-Bulgaria.com от организацията.

 

Пилотната инициатива, успешно реализирана по линия на програма Interreg Europe, е фокусирана върху внедряването на технологии за възобновяема енергия в домове за деца с увреждания в Пловдив. В рамките на проекта са изградени покривни соларни инсталации с прилежащи системи за съхранение на енергия в три социални сгради в града.

 

Признание за ВЕИ технологиите като социална кауза

 

Централите включват фотоволтаични модули, хибридни инвертори, батерии за складиране на свръхпроизведената енергия, интелигентни измервателни уреди и системи за мониторинг. Общата инсталирана мощност на трите съоръжения е 15,8 kWp, а общият капацитет за съхранение – 46 kWh.

 

Благодарение на PV инсталациите всеки от трите дома ще покрива 80% от потребностите си от ВЕИ енергия на годишна база. В допълнение, сградите ще генерират излишък от по 2,5 MWh електричество, който ще се подава към мрежата.

 

"Съществена роля в инсталираните системи играят новите технологии. От една страна са умните измервателни уреди, които подават информация в реално време, а от друга – облачна система, чрез която могат да се наблюдават всички данни от системата. Важна част от модела ни е включването на потребителите в процеса на въвеждане на системите в трите сгради, защото по този начин те осъзнават важността от интелигентното управление на енергията", подчертават от Енергийна Агенция – Пловдив.

 

За иновативните реализации организацията беше удостоена със световната награда в областта на енергията и опазването на околната среда в категория "Национален проект".

 

 

Нови стъпки напред към декарбонизацията на града

 

"Реализираните концепция и инсталации са ярък пример за добра практика за въвеждане на модел на собствено потребление, осигуряващ жизнеспособно решение за социалните сгради за постигане на значителен дял от възобновяемото енергийно производство, което може да се консумира за собствени нужди и по този начин да намали сметките за електроенергия и да допринесе за декарбонизацията на енергийната система на града", допълват от Агенцията.

 

Energy Globe е една от най-престижнните награди в сферата на енергията и опазването на околната среда в глобален мащаб. В ежегодната надпревара участват кандидати от над 180 страни по цял свят. Претендентите се състезават с устойчиви решения и проекти в пет категории – "Земя", "Огън", "Вода", "Въздух" и "Младост". Всяка година се присъжда отличие и в специална категория.

 

"От 2000 г. насам над 30 000 проекта са кандидатствали със своите устойчиви енергийно ефективни решения за намаляване на вредните емисии", обобщават от Енергийна Агенция – Пловдив.

 

     
Източник: Енергийна Агенция – Пловдив

Ключови думи: Енергийна Агенция – Пловдив   POWERTY   Energy Globe Award   ВЕИ   ВЕИ енергия   PV инсталации   соларни инсталации  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...