Powerindustry Bulgaria  

Фирмени публикации

Как Power-to-X технологиите могат да допринесат за зеленото бъдеще на индустрията и транспорта в България

Глобалните лидери са все по-ангажирани с това да намалят въглеродния отпечатък на енергетиката, индустрията и транспорта и да направят решителни крачки напред по пътя към по-зеленото бъдеще.

 

Но възобновяемата енергия – макар и мощен инструмент за намаляване на цените на електроенергията, сама по себе си изглежда все още не е достатъчно мащабно решение за гарантиране на плавен преход към климатичната неутралност. Електрификацията на транспортните средства пък се случва с доста по-бавни от необходимите темпове.

 

Сложна е картината и в България, където политическата нестабилност и липсата на единност на ВЕИ пазара се оказват сериозно предизвикателство, възпрепятстващо инвестициите в чиста енергия.

 

Пътят към дълбоката декарбонизация

 

Необходими са повече усилия по посока на т. нар. дълбока декарбонизация, която да гарантира успешната трансформация на "сивата" промишлена реалност. Тук на помощ идват Power-to-X технологиите – техническите решения, разработени да преобразуват изобилната енергия от възобновяеми източници в устойчиви продукти и химически материали за индустрията и транспорта.

 

Сред лидерите в това направление се откроява Дания – една от европейските държави с най-активна дейност в изграждането и въвеждането в експлоатация на Power-to-X съоръжения за производство на зелен водород и е-метанол от слънчева и вятърна енергия.

 

Тези субстанции са подходящи за използване както като чисти горива в секторите на корабоплаването, авиацията и др., така и като суровини за по-нататъшното производство на пластмаси с нулев въглероден отпечатък например.

 

Успешните примери

 

Датската компания European Energy, чието портфолио обхваща огромен брой ВЕИ проекти в около 20 страни по света, включително и в България, е сред пионерите в сегмента. Част от стратегическите й реализации е най-големият завод за зелен водород в света, базиран в гр. Касо в Южна Дания, който се очаква да бъде пуснат в експлоатация още през 2024 г.

 

Капацитетът на съоръжението, свързано с фотоволтаична централа, която е способна да захрани цели 75 000 датски домакинства, е за производство на до 42 000 тона е-метанол годишно. Компанията вече е сключила договори с редица глобални корпорации, като Maersk, Novo Nordisk, LEGO Group и Circle K, за доставка на устойчиво гориво и суровини от комплекса.

 

Следвайки успешния пример на Дания, България също би могла да намери своя верен път към въглеродната неутралност, възприемайки не само концепцията за зелена икономика и по-зелен енергиен микс, но и идеята за зелените горива като правилното решение за бъдещето на тежката индустрия и транспорта.

 

 

Маратон към зеленото бъдеще

 

"Дейността ни в България не е спринт, а маратон с дългосрочен ангажимент към създаването на нови работни места, подкрепата на програми за развитие на локални общности и инвестициите в производството на чиста възобновяема енергия. Зеленият преход не се изчерпва само с електричеството от ВЕИ, необходими са и мерки за постигане на въглеродна неутралност на използваните горива в страната", коментира управителят на European Energy за България Веселин Георгиев.

 

Необходимо е да се улесни оползотворяването на потенциала за производство на е-горива в по-широк мащаб. С правилните механизми за подкрепа, с дългосрочни договори за доставка на зелена енергия и с финансови инструменти за споделяне на риска зеленият водород и е-метанолът ще стават все по-конкурентни на изкопаемите горива в ценови аспект, а това гарантирано ще ускори прехода към въглеродно неутралното бъдеще на индустрията и транспорта.

 

 

 

 

 

European Energy A/S
+359 883 377 474
Варна, Бизнес парк Варна
сграда B8, офис 402.1
office.bulgaria@europeanenergy.com
www.europeanenergy.com

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   Power-to-X   зелени горива   зелена енергия   зелен водород   е-метанол   е-горива   дълбока декарбонизация  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Фирмени публикации
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...