Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Значителен ръст на патентите при офшорните ветроенергийни съоръжения през последните години

Подадените патентни заявки за изобретения и полезни модели в сферата на офшорните вятърни технологии за периода от 2002 до 2022 г. са нараснали средно с 18%, сочи наскоро публикуван съвместен доклад на Международната агенция за възобновяема енергия IRENA и Европейското патентно ведомство (EPO).

 

Проучването прави обзор и анализ на статистическата информация относно регистрираните патенти в областта през последните две десетилетия с цел да открои най-актуалните технологични тенденции в офшорната вятърна индустрия.

 

Сред ключовите изводи от изследването са:

 

  • Научно-изследователските разработки са претърпели период на застой между 2014 и 2017 г.;
  • През отминалите няколко години броят на подадените заявления бележи значителен ръст;
  • Двигатели на иновациите в бранша са предимно дружества и научно-изследователски институти от Европа и Азия;
  • В класацията на десетте държави по цял свят, които са подали най-много патентни заявки в областта на офшорната вятърна енергия през последните 20 години, намират място седем европейски държави;
  • Германия и Дания са лидери в патентоването на изобретения в областта, в частност в направлението на международните патентни семейства;
  • САЩ се налага като пазар със сериозен бъдещ потенциал за разработки в сегмента.

Още тенденции в бранша

 

В категорията на отделните патенти в сферата на офшорната вятърна енергетика убедително води Китай, демонстрирайки потенциала на силния си местен пазар, сочи още проучването на IRENA и EPO. Що се отнася до отделните технологични звена по веригата на генерирането и доставките на енергията, най-активна иновационна дейност е реализирана в областите:

 

  • Плаващи ветроенергийни съоръжения;
  • Логистични решения;
  • Производство на зелен водород от вятърни централи.

С най-голям брой са изобретенията за плаващи офшорни платформи, системите в сегмента на транспортното оборудване и иновациите за улеснен монтаж на вятърни турбини.

 

 

"Сред направленията с непрекъснато нарастващ брой иновативни разработки и изобретения в офшорната вятърна енергетика през последните години са съхранението на генерираната енергия и производството на зелен водород. Тези технологии целят да балансират енергийните системи и да създадат значителна добавена стойност.

 

Акцентът е върху все по-голямата гъвкавост на тези системи. Данните за подадените патенти в сегмента разкриват сериозно увеличаване на интереса към интегрирането на решения за съхранение на енергия в офшорните вятърни паркове, особено при централите със съоръжения за зелен водород. Всичко това е в отговор на стремежа към допълнително ускоряване на декарбонизацията", коментират от IRENA.

 

Перспективите

 

Експертите добавят, че високият добивен потенциал на вятърната енергия и възможността сравнително бързо да се изграждат мощности от гигаватовия диапазон превръщат офшорните вятърни технологии в ценна и рентабилна алтернатива за обезпечаване с електричество на гъстонаселените крайбрежни райони по света.

 

"Международната общност се намира на ключов кръстопът по отношение на напредъка на енергийния преход. Въпреки че заявките за патенти за офшорни вятърни технологии демонстрират висок ръст, в бъдеще ще бъдат необходими устойчиви фундаментални иновации в комбинация с разширена регулаторна рамка, за да се увеличи глобалният капацитет на вятърната енергия, както и да се осигури ефективен принос на сектора в ограничаването на глобалното затопляне до 1,5°C", обобщават от Агенцията.

 

Целия доклад можете да намерите тук.

 

     
Източник: IRENA

Ключови думи: IRENA   EPO   патенти   патентни заявки   изобретения   полезни модели   вятърна енергия   офшорна вятърна енергетика   офшорни вятърни централи   иновации  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...