Powerindustry Bulgaria  
SOLAR PLAZA BALKANS
SOLAR PLAZA BALKANS

Каква е ролята на хидроенергията за устойчивата енергийна трансформация

Ключовото значение на водната енергия за зеления преход и възможностите й да гарантира енергийна независимост и покриване на глобалните цели в областта на климата и енергетиката бяха сред темите, дискутирани в рамките на наскоро провелия се Ден на отворените врати във водноелектрическите централи "Бързия" и Клисура". Събитието бе организирано от браншовата aсоциация "Хидроенергия".

 

По този повод от сдружението цитират актуален доклад на Международната агенция по енергетика (IEA), който сочи, че хидроенергийните съоръжения са най-големият източник на възобновяема електроенергия в световен мащаб, като капацитетът в сегмента се очаква да расте допълнително през следващите десетилетия. Проучването показва още, че почти три четвърти от възобновяемата и 16% от общата електроенергия в света се произвеждат от хидроенергийни системи.

 

Какво показват данните за страната?

 

"За България данните сочат, че между 55% и 60% от произведената възобновяема енергия е от ВЕЦ или иначе казано, хидроенергията е най-големият производител на възобновяема енергия в страната.

 

Произведената само в рамките на асоциацията електроенергия е 701 679 MWh. Тази енергия спестява на обществото повече от 470 000 т въглероден еквивалент. Във финансово изражение това означава спестени над 35, млн. евро при средна цена на CO2 емисиите за 2022 г. от 75 евро/тон", допълват от сдружението.

 

В организацията членуват петте най-големи инвеститори в страната, които представляват 52,4% от частния сектор по отношение на инсталираните мощности и 55,8% по отношение на производството на хидроенергия, поясняват още от асоциацията.

 

ВЕЦ "Бързия" и ВЕЦ "Клисура" – собственост на дружество, което е член на "Хидроенергия", са изградени още през 1957 г. "Нарастващите електроенергийни нужди на два от най-големите райони в северозападна България – Враца и Монтана, налагат изграждането на хидротехнически съоръжения и включените към тях енергогенериращи мощности, които позволяват комплексното използване на водата, в това число за питейно-битово водоснабдяване", става ясно още от публикация на сайта на сдружението.

 

Техническите параметри на двете съоръжения

 

Инсталираната мощност на ВЕЦ "Бързия" е 5,6 MW. Централата е оборудвана с две хоризонтални турбини тип "Пелтон", всяка от които е с капацитет 3,5 MW. Така системата може да обработва максимален воден дебит от 2,9 m3/s.

 

"ВЕЦ "Клисура" е с инсталирана мощност от 3,5 MW и разполага с две хоризонтални турбини тип "Францис", всяка от които е с инсталирана мощност 2,4 MW. Централата обработва преработените от ВЕЦ "Бързия" води, както и допълнителни водни обеми от две други водохващания. Отработената вода постъпва в р. Бързия, като част от нея се отклонява към яз. "Среченска бара", откъдето се осигурява питейно-битовото водоснабдяване на населени места в областите Враца и Монтана", информират от асоциацията.

 

В периода 2014-2017 г. е извършена основна рехабилитация на двете съоръжения, а напредъка при дигитализираните технически решения в областта позволява внедряване на редица иновативни системи, включително за комплексно отдалечено управление на ВЕЦ-овете.

 

     
Източник: Асоциация Хидроенергия

Ключови думи: Хидроенергия   Асоциация Хидроенергия   енергетика   енергиен преход   зелен преход  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...