Powerindustry Bulgaria  

European Energy планира изграждането на завод за е-метанол в Бразилия в партньорство с Petrobras

22.11.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

European Energy обяви плановете си да изгради съоръжение за производство на е-метанол в Бразилия в колаборация с местното нефтодобивно дружество Petrobras. За целта датската компания наскоро подписа споразумение с най-голямата бразилска нефтопреработвателна корпорация, в чиито рамки ще бъдат проучени потенциалните пазарни и технологични възможности за реализацията.

 

Меморандумът за разбирателство беше сключен по време на официална визита на висшето ръководство на Petrobras в седалището на European Energy в гр. Сьоборг, Дания. Планираното съвместно предприятие може да се превърне в голяма стъпка напред в развитието на сектора на зелените е-горива в южноамериканската държава, коментират от European Energy.

 

Нова посока за сектора на енергията и горивата в Бразилия

 

Датската компания оперира в Бразилия от 2016 г. насам. Портфолиото й включва над 187 MW инсталирани мощности в сегмента на соларната и вятърната енергия, свързани към бразилската национална електропреносна мрежа, както и множество проекти в етап на разработка из цялата страна с общ капацитет от близо 1,5 GW.

 

European Energy се очаква да допринесе за успешното развитие на бъдещия джойнт венчър с експертното си ноу-хау в сферата на възобновяемата енергия и с опита си в изграждането на първия мащабен завод за е-метанол в Дания и в света, предназначен за търговска експлоатация.

 

Инсталацията е част от фирмения ВЕИ комплекс в гр. Касо и ще започне да произвежда по 32 000 тона е-метанол годишно след въвеждането си в експлоатация през първото тримесечие на 2024 г. Сред компаниите, които вече са сключили договори за доставка на зелено гориво от завода, са Maersk, Novo Nordisk и Lego Group.

 

 

Чрез партньорство към зелена трансформация

 

"С проектирането и конструирането на съоръжението в Касо придобихме безценен опит и познания относно производството на е-метанол. Споразумението ни с водещото в петролния и енергийния отрасъл бразилско дружество Petrobras е крайъгълен камък в развитието ни, защото ще ни позволи да използваме и приложим това експертно ноу-хау в зелената трансформация на сектора на горивата в страната", споделя изпълнителният вицепрезидент и ръководител на "Power-to-X" дивизията на European Energy Емил Викяр-Андресен.

 

"Petrobras се стреми да се фокусира върху опитни стратегически партньори като European Energy – доказани и надеждни компании, които са достатъчно стабилни, за да ни сътрудничат в проекти с голям мащаб. Едно такова партньорство гарантира ползи и за двете страни. Ние с готовност ще предложим експертизата си и ще работим за сближаване както на компаниите, така и на държавите ни", допълва президентът на бразилското дружество Жан Пол Пратес.

 

Партньорите ще изготвят и оценят няколко работни стратегии за проучване на потенциала за внедряването на съоръжение за е-метанол в Бразилия, като използват съответните си компетенции. Работните проекти включват холистична оценка на цялата верига на стойността, както и на необходимите дейности за покриване на изискванията на бразилското законодателство.

 

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   Petrobras   е-метанол   е-горива   Бразилия   Касо   завод   ВЕИ   възобновяема енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...