Powerindustry Bulgaria  

Балканската конференция за PV секторa Solarplaza провежда второто си издание в София

23.11.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 30 ноември т. г. в хотел Hilton в София ще се състои второто издание на международната конференция с фокус върху фотоволтаичната индустрия на Балканите Solarplaza Summit Balkans.

Форумът се организира от консултантската и бизнес платформа с мисия да ускори прехода към устойчива енергия Solarplaza International и е част от широкото й портфолио от тематични събития под същия бранд с акцент върху развитието на соларната индустрия в над 45 държави и региони по света. За първи път балканското издание на конференцията се проведе през декември миналата година в Загреб.

 

Огромният соларен потенциал на Балканите

 

Как може да бъде оползотворен значителният соларен потенциал на Балканския регион – това ще бъде водещата тема на мащабното събитие, което ще обедини множество международни и български експерти в дискусия по някои от най-ключовите въпроси в областта на слънчевата енергия.

 

Платформата се стреми да подпомогне развитието на балканските PV пазари. За целта доказани специалисти от бранша ще презентират добри практики и работещи подходи за реализацията на проекти в сегмента, ще презентират последните технически иновации в соларната енергетика и ще обменят опит, познания и контакти.

 

Сред основните опорни точки в дневния ред на конференцията ще бъдат стратегиите за балансиране на мрежата, технологиите за съхранение на енергия, възможностите за финансиране, договорите за корпоративно снабдяване (PPA), както и политиките и нормативните изисквания в сектора.

 

Възможностите и предизвикателствата

 

"С 2 GW инсталиран PV капацитет и пазарен потенциал за още над 30 GW Балканите са изключително привлекателен регион. Инвеститорите имат готовност да подкрепят разработчиците, които са мотивирани да оползотворят пазарните възможности, възникващи във връзка с нарастващото търсене, перспективите покрай членството в ЕС и все по-достъпните цени на фотоволтаичните решения.

 

Бизнесът също постепенно се насочва към търговските и индустриални приложения на соларните технологии, улеснен от развиващата се нормативна рамка за PPA споразуменията. Броят на инсталациите нараства и в жилищния сектор, където се търси по-голяма енергийна независимост.

 

 

Въпреки тези позитиви, предизвикателствата във връзка с регулацията, продължителните периоди за издаване на разрешителни и неадекватната на потребностите мрежова инфраструктура усложняват ситуацията.

 

Всички тези теми ще обсъдим по време на Solarplaza Summit Balkans, където ще се срещнат множество регионални и международни проектни компании, инвеститори, комунални дружества, политици, собственици на активи и производители на соларни технологии", разкриват още организаторите.

 

Акценти в програмата

 

Програмата на конференцията ще бъде разделена на четири основни модула с фокус върху пазарните перспективи пред динамичния соларен сектор, основите на успешните PV централи, технологиите и инженеринга в сектора, както и пазарите на електроенергия и агроволтаиците.

 

В рамките на отделните сесии български и международни специалисти ще акцентират върху темите:

 

  • Пътят от разработката до експлоатацията и поддръжката на проекти за слънчева енергия в България;
  • От концепция до реалност: разработване на проекти за соларна енергия;
  • Възобновяемата енергия и мрежата: поглед в бъдещето;
  • Соларната революция: как да инвестираме и финансираме своя преход към по-зелено бъдеще;
  • Печеливши стратегии при PPA договорите;
  • Иновации в технологиите: ефективни фотоволтаични решения и оптимизация на нивелираните разходи за електроенергия (LCOE);
  • Хибридизация на проекти за съхранение на енергия;
  • Как да оползотворим слънчевия потенциал: ползите и предизвикателствата при агриволтаиците;
  • "Търговия с енергия 101": навигиране на все по-волатилния пазар.

Във форума се очаква да се включат над 120 участници от бизнеса, институциите, академичните среди, ангажираните организации и други заинтересовани страни, както и повече от 25 изтъкнати лектори. Сред тях ще бъдат представители на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ), независимата финансова консултантска фирма xFigure Finance, Европейката банка за възстановяване и развитие (EBRD), оператора на пазара на електроенергия в Черна гора COTEE, маркетинговата агенция Aurora Energy Research, Бизнес университета в Тирана, Факултета по електротехника и информационни технологии към Университета "Св. св. Кирил и Методий" в Скопие, Чешката соларна асоциация и др.

 

В презентационната програма ще вземат участие и експерти от компаниите Evklips Energy, Econergy, Sigma Energy, Global Energy Solutions (GES), Solarpro Energy, XEnergy, DTEK Renewables International, Trina Solar, Solarpro Holding, Jinko Solar, Rystad Energy и др. В деня преди събитието – на 29 ноември от 19:00 ч., ще се проведе и специална предварителна нетуъркинг сесия за участниците.

 

Подробната програма на събитието и повече информация относно възможностите за участие ще намерите тук.

 

     
Източник: Solarplaza

Ключови думи: Solarplaza   Solarplaza Summit Balkans   PV сектор   соларна индустрия   соларен сектор   соларни технологии   PPA   устойчива енергия   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...