Powerindustry Bulgaria  

АПСТЕ публикува ръководството на SolarPower Europe за добри практики в агросоларната енергия на български

Българската асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ) публикува превод на български език на популярното ръководство за добри практики в сферата на агросоларната енергия на SolarPower Europe.

 

Така актуалната версия 2.0 на документа "Агросолар" става по-лесно достъпна за компаниите, които разработват фотоволтаични проекти с потенциално приложение в селскостопански обекти, както и за предприятията от агросектора у нас.

 

Значителна добавена стойност и за двата сектора

 

Наръчникът с функция на ключов информационен инструмент за агросоларния бранш описва най-добрите практики при проектирането, внедряването и използването на фотоволтаични системи в хармония със селскостопански и земеделски дейности. Той предоставя ценни напътствия за прилагане на тези практики от заинтересованите страни не само в рамките на соларната индустрия, но и в по-широк аспект.

 

"Подходът на двойно използване на земята отговаря на нуждите за производство на възобновяема енергия, като същевременно повишава стойността на селскостопанското производство. По-конкретно, той улеснява мерките за адаптиране към климата и повишава устойчивостта на селскостопанския сектор към климатични кризи, като осигурява оптимална защита на културите при екстремни метеорологични условия", коментират от АПСТЕ.

 

Още ползи от агроволтаиците

 

Според експертите от Асоциацията агросоларните проекти предлагат и редица други съществени ползи, включително:

 

  • Повишаване на ефективността на земята;
  • Повишаване на ефективността на водните и други природни ресурси;
  • Подобряване на добивите и здравето на почвата;
  • Увеличаване на биоразнообразието;
  • Стимулиране на местната икономика;
  • Подпомагане на развитието на селските райони и др.

 

 

За да бъдат оптимално оползотворявани тези възможности, е необходимо да се следват принципите на устойчивото земеделие. Гаранцията за високо качество на агроволтаичните инсталации пък изисква адекватно планиране и проектиране на ранен етап, както и през цялата фаза на разработване и експлоатация на проекта, обобщават от АПСТЕ.

 

Цялото съдържание на ръководството можете да намерите тук.

 

Ролята на агроволтаиката за енергийното бъдеще на ЕС

 

Използването на малка част от земеделската земя за едновременно генериране на слънчева енергия и агрикултурни дейности би допринесло значително за целите на Европейския съюз за възобновяема енергия до 2030 г., сочи публикувано наскоро проучване на Съвместния изследователски център (JRC) на Европейската комисия върху потенциала в сферата на агроволтаиката в ЕС.

 

Вследствие на комбинирано използване на дори само 1% от земеделските площи в ЕС може да бъде постигнат пиков капацитет до цели 944 GW, отбелязват от JRC. Изчисленията на експертите са базирани на междинен сценарий с разполагане средно на по 600 kW мощности на всеки хектар.

 

С наземния монтаж на соларни системи върху същите тези площи общият инсталиран капацитет би могъл да достигне малко над 1800 GW в пикови условия. Това означава, че добавената стойност на агроволтаиците се равнява на около половината от този капацитет, реализиран върху земя, която така или иначе вече се използва за земеделски цели.

 

За справка, целите на ЕС са да разполага със 720 GW слънчеви мощности до 2030 г. Към 2022 г. те са 211 GW, сочат данните на JRC.

 

     
Източник: АПСТЕ, JRC; снимки: АПСТЕ, Dreamstime

Ключови думи: АПСТЕ   Агросолар   агросоларен сектор   агроволтаици   соларна енергия   соларни централи   фотоволтаични инсталации  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Технологии
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...