Powerindustry Bulgaria  

Най-мащабният комплекс за батерийно съхранение на енергия в Югоизточна Европа ще бъде в Разлог

07.12.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Китайският производител на стационарни системи за съхранение на енергия Hithium и българското дружество за проектиране и изграждане на фотоволтаични централи Solarpro обявиха, че са сключили споразумение за партньорство, а първият им съвместен проект ще бъде ситуиран в гр. Разлог.

 

С оборудване от Hithium там ще бъде конструиран най-големият комплекс за батерийно съхранение на слънчева енергия (BESS) в цяла Югоизточна Европа. Съоръжението ще бъде с капацитет 55 MWh и функционално ще надгради съществуващата соларна централа с максимална изходна мощност 33 MWp. Solarpro ще отговаря за всички инженерингови дейности по проекта, за доставките на системи и компоненти, както и за строително-монтажните работи.

 

Планирано е изпълнението на проекта да стартира в началото на следващата година. Комплексът ще бъде собственост на дъщерно дружество на базираната във Виена ВЕИ компания Renalfa IPP.

 

Технологии и технически параметри

 

От Hithium ще осигурят 16 контейнера за съхранение на соларна енергия с по 3,44 MWh капацитет всеки, базирани на фирмените батерийни клетки 280 Ah, които се отличават с удължен експлоатационен живот. Сред предимствата на системите е и възможността да работят при широк диапазон от температури. Това покрива заложените в проекта изисквания към батериите, тъй като съоръжението е предвидено да се експлоатира в непрекъснат режим дори при екстремно време.

 

Модулите за съхранение разполагат с многостепенна система за активна пожарозащита, като се характеризират и с висока топлинна стабилност благодарение на течното си вместо въздушно охлаждане. Това осигурява и друго преимущество – дизайнът става по-компактен и се повишава енергийната плътност на клетката, поясняват от Hithium.

 

 

Съществуващата соларна ферма в Разлог, където ще бъде разположен батерийният комплекс, е оборудвана със собствена подстанция и с т. нар. тракери или активни системи за подвижен монтаж, които позволяват на соларните панели да следят слънцето. Така значително се повишават ефективността на централата и капацитетът й за производство.

 

Инсталацията е локализирана в една от географските зони на България с най-високи нива на слънцегреене, което предполага генериране и съхранение на големи количества електроенергия.

 

Важна стъпка за развитието на соларния сектор в региона

 

"С непрекъснатото увеличаване на производството на слънчева енергия в региона системите за съхранението й придобиват все по-голямо значение, тъй като ни позволяват по-надеждно да оползотворяваме генерираното електричество.

 

За нас е огромно удоволствие да предприемем тази важна стъпка заедно с Hithium, за да ускорим развитието на пазара за съхранение на енергия в Източна Европа. Ето защо посветихме последните няколко месеца на подготовката, инженеринга и разработката на съвместно решение за този забележителен проект", коментира главният изпълнителен директор на Solarpro Красен Матеев.

 

"Горди сме от това, че ще си сътрудничим със Solarpro – опитен европейски партньор в сектора на възобновяемата енергия и батерийното съхранение , в реализирането на BESS комплекса в Разлог.

 

Този проект е входна точка към пазара в Източна Европа за компанията ни и отлично отразява целите ни за принос към развитието на региона чрез разширяване на капацитета за съхранение и стабилизиране на доставките на чиста енергия", допълва Нинг (Келсън) Лий, директор "Мащабни BESS проекти" за Централна, Северна и Източна Европа в Hithium.

 

     
Източник: Hithium

Ключови думи: Solarpro   Соларпро   Hithium   BESS   соларни батерии   соларна енергия   съхранение на енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...