Powerindustry Bulgaria  

В Софийския университет стартира прием по нова магистърска програма за мениджмънт и иновации в ядрената енергетика

07.12.2023   |   Начало»Кариери
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Стопанският и Физическият факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" дадоха старт на нова магистърска програма "Ядрени технологии, мениджмънт и иновации", обучението по която ще се провежда изцяло на английски език.

Вече тече приемът за новата специалност, като кандидатите от летния семестър на учебната 2023/2024 г. могат да подадат своите документи през онлайн системата на Стопанския факултет до 31 януари 2024 г.

 

Цели на програмата

 

Програмата е в задочен модулен формат и с продължителност от четири семестъра. Тя е подходяща както за професионалисти от техническите и инженерните направления, така и за завършилите висше образование в други сфери на науките, включително икономика или мениджмънт.

 

Новата магистратура е създадена съвместно от преподаватели в двата факултета и от ключови практици в сектора, включително от декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев, декана на Физическия факултет проф. дфзн Георги Райновски и доц. д-р Пламен Петков от Катедра "Обща физика" във Физическия факултет. В разработката й са участвали и редица щатни и хонорувани преподаватели, които са подготвили програми за отделните дисциплини и са се включили в обсъжданията с партньорските организации.

 

Програмата има за цел да подготвя висококвалифицирани специалисти, които владеят съвременни методи и средства за управление със специфичен фокус върху ядрения отрасъл и организациите в него, информират от Стопанския факултет.

 

Сред посочените методи и средства са микро- и макродиагностика на околната среда, индустриален анализ, функционален анализ на организацията, стратегии за организация и управление на човешките ресурси, бизнес стратегии, ресурсни и функционални стратегии, международни стратегии и др. "Образователни цели от такъв мащаб се поставят за първи път", коментират от академичната институция.

 

Международен обхват на инициативата

 

Дисциплината "Nuclear Technologies, Management, and Innovations" се осъществява по модела на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за "International Nuclear Management Academy" (INMA). Инициативата е част от дейностите по управление на ядрените знания към Департамента по ядрена енергия на МААЕ.

 

Концепцията за Международна академия за ядрен мениджмънт включва провеждането на образователни програми, насочени към настоящи и бъдещи мениджъри в сектора на ядрената енергетика, както и такива с насоченост към неенергийни приложения, уточняват от СУ.

 

 

Новата магистърска програма е резултат от няколко години подготовка, включваща предварителни посещения на представители на MAAE в Софийския университет, в Агенцията за ядрено регулиране и в АЕЦ "Козлодуй". "Предстои и официално посещение за финализиране на процедура по акредитация от страна на Международната агенция за атомна енергия в рамките на инициативата INMA", добавят от СУ.

 

Повече за INMA

 

Международната академия за ядрен мениджмънт подкрепя университетите в създаването и провеждането на магистърски програми, фокусирани върху управлението на технологиите за ядрения сектор, включително с акцент върху ядрената енергия, ядрените приложения и радиологичните технологии. Академията дава насоки и за създаването на магистратури, ориентирани към усъвършенстваните аспекти на управлението и лидерството, изисквани от ядрения сектор.

 

Членството в структурата на INMA предоставя основа за участващите университети да си сътрудничат и да предоставят устойчиви образователни програми за мениджмънт в ядрената енергетика, базирани на ключови познания и най-добри практики в индустрията.

 

Академията се стреми да насърчава още сътрудничеството и споделянето на образователни ресурси, материали и инструменти за обучение между членовете на мрежата. В рамките на инициативата участващите висши учебни заведения активно допринасят за развитието на INMA и се ангажират да включат заложените в концепцията изисквания в своите учебни програми.

 

     
Източник: СУ

Ключови думи: Ядрена енергетика   ядрен мениджмънт   ядрени технологии   магистърска програма   Софийски университет   Стопански факултет   МААЕ   INMA  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Кариери
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...