Powerindustry Bulgaria  

Междусистемната газова връзка със Сърбия е готова за въвеждане в експлоатация от българска страна

21.12.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Междусистемната газова връзка България - Сърбия е готова за въвеждане в експлоатация от българска страна, съобщиха от Министерството на енергетиката (МЕ). Министър-председателят Николай Денков, министърът на енергетиката Румен Радев и изпълнителният директор на Булгартрансгаз Владимир Малинов инспектираха съоръженията на газоизмервателна станция "Калотина".

Газовата връзка ще даде възможност на страната ни да получава природен газ и от Западна Европа, да диверсифицира допълнително източниците си, както и да получи силни преговорни позиции, коментира премиерът Денков. Той допълни, че благодарение на новото съоръжение българските градове Сливница и Драгоман могат да бъдат газифицирани.

По неговите думи с проектите, подкрепени от Европейската комисия, България в момента е много по-добре свързана в сравнение с предишните години и посочи, че благодарение на интерконектора с Гърция, както и на газовата връзка със Сърбия, страната ни вече може да получава газ от няколко посоки.

Газовата връзка със Сърбия дава достъп на България до терминали за втечнен природен газ в Хърватия и до най-големия ликвиден пазар за природен газ в нашия регион, а именно Австрия, посочи Миланов. В отговор на журналистически въпрос той коментира, че проектът е икономически целесъобразен и ще донесе необходимите ползи за компанията и допълни, че над 40% от капацитета от януари вече е резервиран.

"Косово, Черна Гора, Албания – това са държави, в които няма газоснабдяване, защото нямат достъп до природен газ. Ето в какво направление ще се развива в регионален план тази газова връзка", отбеляза министър Радев.

     
Източник: МЕ

Ключови думи: МЕ   газопреносна мрежа   Булгартрансгаз  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...