Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

БЕМФ връчи годишните си награди за постижения в сферата на енергетиката и минното дело

04.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На официална церемония на 18 декември Българският енергиен и минен форум (БЕМФ) раздаде ежегодните си награди за постижения в енергетиката и минното дело за 2023 г.

 

Призове бяха връчени в общо девет категории, покриващи основните области на енергийния и минния сектор, а номинациите и носителите им бяха излъчени от 11-членно авторитетно жури, в чийто състав влязоха изтъкнати енергийни и медийни експерти.

 

Отличените

 

Като проект на годината бе отличено завършването и успешното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка между България и Гърция IGB, а наградата бе присъдена на газопреносния оператор ICGB, отговорен за реализацията на съоръжението.

 

Призът в категорията "Проектант на годината" от БЕМФ присъдиха на Енергоексперт за финализирането на мащабни проекти във всички сфери на енергетиката в страната. Сред актуалните дейности на дружеството е консултирането и подготовката за изграждането на иновативна помпено-акумулираща ВЕЦ с голяма мощност в Южна България.

 

Награда за принос към енергийната сигурност получи Електроенергийният системен оператор (ЕСО), а в обосновката си журито акцентира върху това, че дружеството устойчиво управлява и балансира електроенергийната система в режими на недостиг на мощности.

 

EVN България получи отличие в категорията "Новатор в търговията с електроенергия" като първия търговец на Българската независима енергийна борса, който с успех е внедрил и използва технологии за роботизирана търговия с енергия.

 

За провеждането на решителна политика за диверсификация на доставки на ядрено гориво и технологии, както и за успешната подготовка на документацията за лицензиране на ново ядрено гориво престижния приз в категория "Успешна програма за диверсификация" получи АЕЦ "Козлодуй".

 

Награда за иновативни решения във въглищната енергетика БЕМФ връчи на AES България за внедряването на иновативна система за баланс на електрическия товар.

 

В категорията за най-амбициозна програма за развитие на минната индустрия отличието заслужи дружеството Eлaцитe – Meд в качеството му на най-голям работодател в региона на Средногорието. Планирана е инвестиция в производството на комплекса в размер на над 1,2 млрд. лева, като с това ще бъде удължен експлоатационният живот на рудник "Елаците" до 2041 г.

 

С титлата за най-прогресираща компания за възобновяеми енергийни източници бе удостоена Биовет с аргумента, че през последните три години дружеството е реализирало инвестиции в изграждането на няколко фотоволтаични инсталации за собствено ползване. Компанията експлоатира централа в Пещера с капацитет 25 MW и друга в Разград с мощност 50 MW, с което покрива една пета от потреблението си чрез чиста енергия. До 2023 г. дружеството планира да вложи още 200 млн. евро в "зелени" технологии и да постигне пълна въглеродна неутралност.

 

Приз за професионализъм в провеждането на нова енергийна политика от БЕМФ получи министърът на енергетиката Румен Радев, който бе отличен от журито за подготовката на държавно решение и успешното стартиране на национална програма за развитие на ядрената енергетика, както и за внедряването на "творчески научно-технически подход" в Министерство на енергетиката.

 

     
Източник: БЕМФ; снимка: МЕ

Ключови думи: БЕМФ   награди   енергетика   минно дело   ВЕИ   АЕЦ Козлодуй   IGB   ICGB   ЕСО   EVN   AES  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...