Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

ИЕЕС-БАН представи ключови разработки в областта на водородната мобилност

Първата в страната ни водородна зарядна станция вече е факт. Съоръжението е част от инфраструктурата на Център за компетентност (ЦК) "Хитмобил", в който водеща организация е Институтът по електрохимия и енергийни системи "Академик Евгени Будевски" при Българската академия на науките (ИЕЕС-БАН).

Станцията е ситуирана в полевата лаборатория "Интегрирани енергийни системи" към института, чието изграждане навлиза във финалния си етап. Системата е производство на австрийската фирма EDC-Anlagentechnik и е сертифицирана като мобилно съоръжение, което позволява преместването и използването й с демонстрационна цел и на други площадки освен на основното й местоположение.

 

За производството на водород на място с капацитет 8 кг на денонощие системата използва електролизьор, като продукцията се подава директно към зарядната станция и там се компресира до необходимото налягане.

 

"Станцията разполага с два изхода за зареждане – при налягане 350 бара и 700 бара. Двете стандартни налягания покриват възможностите за зареждане на леки, лекотоварни и товарни автомобили, а използването на буферни съдове с високо налягане позволява зареждането на транспортните средства да се извършва в рамките на минути", поясняват от БАН.

 

Нови възможности за производство и съхранение на ВЕИ енергия

 

В полевата лаборатория е предвидено да се провеждат изследвания в прединдустриален мащаб върху производството на възобновяема енергия, нейното съхранението в различни батерийни и водородни системи, както и отдаването й за зарядни станции за електрически превозни средства на батерии и водород и в електрическата мрежа.

 

Дейностите в това направление попадат в обхвата на модул "Експериментално развитие" на ЦК "Хитмобил", а първите демонстрации на уникалната за България полева лаборатория на живо пред посетители ще се проведат през пролетта на настоящата година, когато е планирано звеното да достигне пълната си функционалност.

 

Лабораторията дава възможност за изпитване на вариращи в различни комбинации режими на производство на енергия от ВЕИ. "За целта е изграден фотоволтаичен парк с панели с фиксирани и следящи слънцето конструкции и е инсталиран емулатор на вятърен генератор, които позволяват безпроблемно протичане на изследванията в градска среда", разкриват още от БАН.

 

Произведената в експериментална среда ВЕИ енергия ще може да се съхранява както чрез конвенционални технологии, като оловни акумулатори, литиеви батерии и суперкондензатори, така и посредством иновативни системи. Сред тях са проточни батерии и инерциални системи с маховик, както и съоръжения за зелен водород, получен чрез електролиза на вода, допълват учените.

 

Тласък за водородната мобилност у нас

 

Първата у нас водородна зарядна станция, заедно с предвидената като част от оборудването на полевата лаборатория бърза зарядна станция за електромобили с батерии, ще позволи разгръщането на изследователска програма за експериментални научни наблюдения върху техническите параметри на зареждане на превозните средства и тяхното влияние върху енергийната мрежа, производствените и балансиращи мощности, информират от БАН. С това ЦК "Хитмобил" бележи началото на водородната зарядна инфраструктура в страната, убедени са учените.

 

 

Наскоро в Българската академия на науките бяха представени и други ключови иновации в областта на водородната мобилност, разработени по линия на Националната научна програма "Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита" (ЕПЛЮС).

 

Научният колектив, който работи по програмата, включва 206 учени и специалисти от 16 партньорски организации от цялата страна, а БАН е водеща научна организация в проекта. Финансирането на инициативата се осигурява от Министерството на образованието и науката.

 

Сред иновативните разработки и технологии, създадени в рамките на ЕПЛЮС, са:

 

  • Прототип на водороден генератор тип "двойна клетка" с хибридно електрическо свързване;
  • Демонстрационен модел "Зелена къща" с автономно захранване с енергия от възобновяеми източници, разработен от ИЕЕС-БАН и Технически университет – София;
  • Първият у нас тролейбус с нулеви емисии, задвижван от батерии и водород и с електронна система за мониторинг на консумираната мощност, който се очаква да бъде пуснат в движение тази пролет; в проекта е използвано превозно средство, предоставено от Столична община, което е модернизирано по метода ретрофитинг и вече е в тестов период;
  • Първият в страната речен плавателен съд, задвижван с водород и слънчева енергия;
  • Ефективни методи за улавяне и оползотворяване на въглероден диоксид и др.

 

     
Източник: БАН

Ключови думи: БАН   ИЕЕС-БАН   Хитмобил   водородна станция   зарядна станция   ВЕИ   полева лаборатория   ТУ-София  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...