Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

ЕИБ подпомага европейските производители от сектора на вятърната енергетика с 5 млрд. евро

Бордът на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри отпускането на целенасочена финансова помощ в размер на 5 млрд. евро за производителите от сектора на вятърната енергетика в ЕС.

 

Средствата се въвеждат под формата на специален гаранционен механизъм във връзка с кредитните експозиции на търговските банки, който цели да подпомогне ключови доставчици на вятърна енергия, както и на оборудване за производството й – турбини, генератори, компоненти и др., като подобри достъпа им до финансиране чрез т. нар. насрещни гаранции.

 

Механизмът е част от приноса на ЕИБ към европейския пакет за вятърната енергия, иницииран от ЕК през октомври миналата година. Той е разработен да спомогне за осъществяването на бърз и справедлив преход към въглеродна неутралност в ЕС, като същевременно насърчи индустриалните иновации на местно ниво в страните членки.

 

В помощ на инвестициите в сектора

 

Решението на инвестиционната банка е важна стъпка в подкрепа на инвестициите във вятърния сектор и е в синхрон с ангажимента й да осигури допълнително финансиране в размер на 45 млрд. евро по линия на плана REPowerEU за ускоряване на прехода към чиста енергия, декарбонизация на европейската икономика и модернизация на производството чрез стратегически технологии с нулеви нетни емисии.

 

От ЕИБ очакват новата финансова схема да подпомогне реализирането на инвестиции във ветроенергийни проекти в ЕС на стойност до 80 млрд. евро, както и да добави около 32 GW капацитет за производство на вятърна енергия към съществуващите инсталирани мощности на континента.

 

Банковите гаранции ще насърчат европейските компании, производители и доставчици на вятърна енергия, както и на оборудване за генериране и свързване на вятърните турбини и централи към мрежата, да инвестират по-активно в разработката и реализацията на иновативни технологии и проекти в сегмента.

 

Ускорено развитие на вятърната енергетика

 

Новият пакет е ключов елемент от координираната подкрепа, предоставяна от Европейската инвестиционна банка и ЕК за сектора на вятърната енергия в ЕС, и е от съществено значение за изпълнението на Зелената сделка, уточняват от ЕИБ.

 

Подобряването на достъпа до финансиране за компаниите от бранша е един от шестте стълба на обявения от Комисията през октомври миналата година план за ускорено развитие на вятърната енергетика в Европейския съюз с цел постигането на наскоро заложената цел за дял от поне 42,5% на възобновяемата енергия до 2030 г.

 

Новата инициатива с финансово изражение в размер на 5 млрд. евро значително ще подпомогне усилията на държавите членки на местно ниво да стимулират развитието на производителите от сектора на вятърната енергетика, както и на доставчиците на вятърна енергия в цяла Европа.

 

Категоричен отказ от изкопаемите горива

 

Въвеждането на гаранционния механизъм от страна на ЕИБ бе официално оповестено на 13 декември миналата година след приключването на Глобалната среща на върха на ООН по въпросите на климата (COP 28), която се проведе в Дубай и завърши с историческо споразумение за отказ от изкопаемите горива.

 

"Споразумението в края на климатичната конференция COP 28 за преход от изкопаемите горива към чистата енергия е добре дошло, макар и с голямо закъснение. То оправдава решението на ЕИБ да прекрати финансирането на проекти в сегмента на изкопаемите горива, взето още преди пет години. Въвеждането на новия гаранционен механизъм подчертава ангажимента на инвестиционната банка на ЕС да използва пълния си набор от ресурси в подкрепа на революцията на чистата енергия.

 

Думите са от важно значение, но сами по себе си не са достатъчни. Нужни са ни незабавни действия и конкретни резултати. От тях зависят не само климатът, но и конкурентоспособността на европейската икономика, иновационните процеси и енергийната сигурност на ЕС. Не е допустим компромис с нито един от тези приоритети. Напротив – няма как да постигнем която и да е от заложените цели в тези направления, без да осъществим и всички останали", обобщава президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

 

     
Източник: ЕИБ; снимки: Dreamstime

Ключови думи: ЕИБ   вятърна енергия   вятърна енергетика   Европейски съюз   Европейска комисия   гаранционен механизъм   инвестиции   COP 28  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...