Powerindustry Bulgaria  

Над 15,5 млн. MWh са транспортирани по интерконектора IGB през 2023 г.

03.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Експлоатацията на междусистемната газова връзка Гърция-България в рамките на изминалата календарна година е протекла без аварии и прекъсване на дейностите, а през газопровода са пренесени повече от 15,5 млн. MWh, съобщават от газопреносния оператор ICGB.

 

През 2023 г. IGB отбеляза първата годишнина от пускането си в експлоатация, а дружеството инициира процедура по увеличаване на техническия капацитет на съоръжението от 3 до 5 млрд. куб. м годишно с оглед на нарастващия пазарен интерес към този нов маршрут за доставки. За първи път бяха проведени и годишни търгове за капацитета на интерконектора, които осигуриха над 80% резервиране за новата газова година.

 

Диверсификация и свързаност

 

Понастоящем газовата връзка обезпечава около половината от вътрешното потребление на страната ни, като дава възможност за пренос на газ и до други държави в региона. От ICGB съобщават, че в рамките на миналата година са регистрирани повече от 20 нови ползватели на мрежата на газопровода.

 

"Чрез изграждането на допълнителна инфраструктура в Кърджали, IGB вече осигурява достъп до нов, диверсифициран източник на природен газ и за местния бизнес и битовите потребители", допълват от там.

 

Посредством търгове за квазигодишен капацитет през 2023 г. газопреносният оператор даде възможност за запазване на капацитет и на точката за междусистемно свързване с гръцката преносна мрежа. С тази стратегическа мярка търговците ще могат да получат достъп до количества от терминала за втечнен природен газ в Александруполис веднага след въвеждането му в експлоатация, поясняват от ICGB.

 

Операторът посочва още, че чрез газовата връзка е осигурен нов маршрут за сигурни доставки на природен газ за Молдова и Украйна през Трансбалканския газопровод, което дава принос за подобряване на енергийната свързаност на Европа и диверсификация на източниците.

 

"С тази цел ICGB инициира и идеята за разширяване на Вертикалния газов коридор към Молдова и Украйна с подкрепата на операторите на преносни системи в съседните държави, тъй като развитието на енергийната инфраструктура в синхрон е от ключово значение за по-устойчив и сигурен енергиен сектор", обобщават от дружеството.

 

     
Източник: ICGB

Ключови думи: ICGB   IGB   газопровод   газова връзка   Гърция-България   диверсификация   природен газ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...