Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

European Energy с оперативна печалба от близо 80 млн. евро само за третото тримесечие на 2023 г.

05.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Солидни финансови резултати за третото тримесечие (Q3) на изминалата 2023 г. отчита утвърденaта датска компания за проектиране и изграждане на ВЕИ и Power-to-X проекти European Energy, съобщават специално за PowerIndustry-Bulgaria.com от българското представителство на фирмата.

 

Според ръководството на компанията в основата на високите й бизнес постижения през последната година, е диверсификацията във всичките й аспекти – технологична, географска, пазарна, както и по отношение на източниците й на приходи.

 

Високи резултати в синхрон с амбициозните цели

 

От European Energy докладват висока оперативна печалба (преди лихви, данъци и амортизация – EBITDA) за предпоследното тримесечие на фискалната година в размер на 78 млн. евро и печалба преди данъци от повече от 59 млн. евро.

 

Само за девет месеца в рамките на миналата календарна година фирменият оперативен приход почти се равнява на този за цялата 2022 г., уточняват още от компанията. С тези отлични финансови резултати European Energy се придържа към амбициозния си план да отчете EBITDA от 180 млн. евро общо за четирите тримесечия на 2023 г. и печалба преди данъци от 140 млн. с около 20% марж.

 

"Отличаваме се със силно диверсифицирано проектно портфолио от соларни активи, наземни и офшорни вятърни паркове и иновативни Power-to-X съоръжения. Това ни осигурява огромна гъвкавост и ни позволява бързо да се адаптираме към моментните пазарни условия, както и да се възползваме от това, че решенията ни са не само технологично, но и финансово атрактивни.

 

Позитивните ни резултати за Q3 на миналата година до голяма степен се дължат на активните продажби на електроенергия от централите ни, както и на прехвърлянето на 49% от собствеността на ключовия ни комплекс за зелен водород и е-метанол в Касо, Южна Дания, на Mitsui", коментират от European Energy.

 

Утвърдените технологии и иновациите с потенциал

 

Макар фотоволтаичните инсталации и наземните вятърни мощности понастоящем да доминират в каталога от реализации на компанията, от ръководството й виждат огромен потенциал в офшорните технологии. От там разкриват, че първите проекти в сегмента, които са изцяло собствена фирмена разработка, се очаква да достигнат етап на финално инвестиционно решение през втората половина на 2025 г.

 

 

"Горд съм, че отчитаме толкова солидно трето тримесечие на изминалата силна за бизнеса ни година. Разнообразното ни портфолио от наземни вятърни и PV централи и обхватът на широк кръг от пазарни сегменти ни позволяват да докажем и затвърдим финансовите предимства на тези технологии", обобщава главният изпълнителен директор и основател на компанията Кнуд Ерик Андерсен.

 

"Този изключително силен период е показателен за способността на European Energy да поддържа рентабилността на проектите си въпреки нестабилните пазарни условия. Хибридният бизнес модел, базиран на солидна основа от продажби на електроенергия в съчетание с проектиране, разработване и търгуване с проекти ни дава голяма увереност за бъдещ растеж", добавя Йенс Дуе Олсен, председател на борда на международната компания.

 

Рекорди по редица показатели

 

Въпросното солидно тримесечие на 2023 г. се явява и рекордно за компанията с най-голямото регистрирано досега за такъв календарен период количество генерирана енергия. През месеците юли, август и септември управляваните от European Energy активи са произвели над 1 TWh електроенергия, повече от половината от която (535 GWh) е дело на изцяло собствени за компанията централи.

 

European Energy развива бизнеса си в 28 държави по цял свят, включително проекти в по-голямата част от Европа, в САЩ, Австралия и Бразилия. В края на третото тримесечие на 2023 г. портфолиото й е надхвърлило 60 GW мощности, 11 GW от които са реализирани само в рамките на предходната година (2022-а), а до етап на готовност за изграждане през първите 9 месеца на изминалата са достигнали проекти с общ капацитет от още 1,7 GW.

 

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   ВЕИ   Power-to-X   зелен водород   е-метанол   соларни централи   вятърни паркове   офшорни проекти  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...