Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Ръст на дела на ВЕИ и спад в общото потребление на енергия в ЕС отчита Евростат

11.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Делът на енергията от възобновяеми източници в общото потребление на Европейския съюз за 2022 г. е 23% или близо една четвърт, съобщава Евростат в последния си доклад, публикуван през декември.

 

За предходната година данните сочат дял на ВЕИ енергията от 21,9 на сто, което означава ръст с 1,1 процента на годишна база. Същевременно от статистическата служба отчитат спад с 4,1% в консумацията на енергия в ЕС през 2022 г., като изчислената стойност е 1,25 млрд. тона петролен еквивалент. Крайното енергийно потребление намалява с 2,8% в сравнение с 2021 г., което свежда отклонението от целите за 2030 г. (постигане на 763 Mtoe/милиона тона или мегатона петролен еквивалент) до 23,3%, отбелязват от Евростат.

 

"Ревизираната Директива за възобновяемата енергия повиши целите на ЕС за дял на ВЕИ до 2030 г. от 32% до 42,5%, като предвижда допълнителното им увеличаване до 45 на сто. Ето защо европейските държави е необходимо да концентрират усилията си в постигането на този колективен ангажимент, а това изисква разширяване на дела на ВЕИ енергията в общото крайно потребление с почти 20 процентни пункта спрямо последно отчетените резултати", коментират от Евростат.

 

Швеция – ВЕИ шампионът на ЕС

 

Лидер в класацията на страните с най-висок дял на ВЕИ енергията в общото потребление през 2022 г. според данните на статистическата служба е Швеция, която е обезпечила близо две трети (66%) от консумацията си с помощта на възобновяеми източници. Водещи технологии в производствения микс на скандинавската държава са хидро- и вятърната енергия, твърдите и течни биогорива и термопомпите.

 

Следва Финландия с дял от 47,9 на сто и сходен енергиен микс, а на трето място се нарежда Латвия с 43,3% и приоритет на хидроенергията при технологиите за производство. Дания (41,6%) и Естония (38,5%) заемат следващите две позиции в листата на Евростат, като и двете страни залагат предимно на вятърни централи и твърди биогорива. На шесто място застава Португалия с дял на ВЕИ от 34,7% в общото потребление, следвана от Австрия с 33,8 на сто.

 

 

Най-ниски стойности по отношение на размера на дела на възобновяемата енергия през 2022 г. са регистрирани в Ирландия (13,1%), Малта (13,4%), Белгия (13,8%) и Люксембург (14,4%).

 

Общо 17 от 27-те страни членки са докладвали по-нисък от средния дял за ЕС в размер на 23%, обобщават от Евростат. Към тях се числи и България, която е покрила 19,1% от потреблението си за отчетния едногодишен период с ВЕИ енергия. Най-висок дял от 2004 г. насам страната ни е регистрирала през 2020 г. – 23,3 на сто.

 

Повече от двукратно увеличение в дела на ВЕИ енергията от 2004 до 2022 г.

 

Делът от 23% на ВЕИ енергията в общото потребление на ЕС е близо 2,4 пъти по-голям от този през 2004 г. (9,6 на сто), отбелязват от Евростат. За България, въпреки по-ниските от средните резултати, коефициентът на увеличение остава над 2 или 2,07 пъти по-висок дял през 2022 г. в сравнение с този отпреди 18 години.

 

Някои от държавите в ЕС са използвали т. нар. статистически трансфери, за да поддържат по-високи нива на ВЕИ дела от целите си за 2020 г. (което е задължително за периода 2021-2030 г.). Статистическите трансфери са споразумения между страните членки за прехвърляне на определено количество енергия от възобновяеми източници от една държава към друга.

 

Последният доклад на Евростат изследва увеличението на дела на ВЕИ енергията в потреблението и по сектори – производство на електроенергия, отопление и охлаждане и транспорт. Според информацията на службата вятърната енергия и хидроенергията са водещи технологии в производствения микс на ЕС в сегмента на електроенергията, а соларната енергия е най-бързо растящият по дял източник.

 

ВЕИ в производството на електроенергия

 

Според Директивата за възобновяемите източници изчисленията относно електричеството, генерирано от хидроенергия и вятърна енергия, трябва да се "нормализират", като се отчетат и годишните промени във времето. За сегмента на хидроенергията тази корекция се прилага за период от 15 години назад, а за вятърната – за последните 5 години (като се прави и разделение между производството от наземни и офшорни мощности).

 

Според Евростат ръстът в електроенергията от ВЕИ за десетилетието от 2012 до 2022 г. е отражение на една ключова тенденция – вятърната и соларната енергетика доминират като технологии в ЕС. През 2022 г. електричеството от възобновяеми източници съставлява 41,2% от общото потребление е Европейския съюз, което е с близо 4 процентни пункта повече в сравнение с предходната година.

 

 

Вятърната и хидроенергия са с общ дял в размер на повече от две трети от общото производство на електричество (съответно с 37,5 и 29,9%). Оставащата една трета се подразделя между соларната енергия (18,2%), твърдите биогорива (18,2%) и други възобновяеми източници (7,5%), информират още от статистическата агенция.

 

И ако PV инсталациите през 2008 г. са дали принос от едва 1% в производството на електроенергия, то до 2022 г. делът им е нараснал над 18 пъти. Нещо повече – от 7,4 TWh през 2008 г. общото количество електричество, произведено от слънчеви централи, се е увеличило до 210,3 TWh през 2022 г.

 

А ето и как изглежда класацията на страните по дял на потреблението на електроенергия, генерирана от възобновяеми източници, според данните на Евростат:

 

  • Швеция (83,3%);
  • Дания (77,2%);
  • Австрия (74,7%);
  • Португалия (61%);
  • Хърватска (55,5%);
  • Латвия (53,3%);
  • Испания (50,9%).

За България през 2022 г. делът на електричеството от ВЕИ се равнява на 20,2% - с над 2,4 пъти повече от този през 2004 г. (8,3%).

 

В дъното на таблицата са Кипър (17%), Люксембург (15,9%), Чехия (15,5%), Унгария (15,3%) и Малта (10,1%). Норвегия, която не е част от ЕС, но членува в Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA), пък е произвела повече електроенергия от възобновяеми източници от общото си количество консумирано електричество през 2022 г., което сочи рекорден дял от над 100%, уточняват от Евростат.

 

     
Източник: Евростат

Ключови думи: Евростат   ВЕИ   енергия   възобновяеми източници   електричество   електроенергия   вятърна енергия   соларна енергия   хидроенергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...