Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

European Energy си осигури значителен капитал за бъдещи ВЕИ проекти чрез иновативен финансов механизъм

18.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

European Energy обяви участието си в създаването на нова платформа за финансиране на проекти в сферата на възобновяемата енергия с бюджет от 150 милиона евро.

 

Финансовият инструмент е разработен в партньорство със скандинавските банки SEB и DNB, съобщават за PowerIndustry-Bulgaria.com от българското й подразделение.

 

Как ще функционира механизмът?

 

Механизмът Green Portfolio Financing Facility цели да ускори реализацията на соларни и вятърни централи и съоръжения в десет държави от региона на Северна Европа чрез гарантиране на необходимите инвестиции за изграждането им под формата на заеми със срок за изплащане в рамките на пет години и възможност за двукратно удължаване с по една година (до общо седем години).

 

Предвидено е и потенциално увеличаване на капитала на фонда до 250 млн. евро с участието на съществуващите и нови кредитори. Механизмът ще функционира в съответствие с Рамката за зелено финансиране (Green Finance Framework) на European Energy.

 

"Въвеждането на този нов инструмент представлява изместване на досегашния образец на строителното финансиране на проектите на European Energy - той ще позволи отпускането на средства за групи от неназовани конкретно проекти като алтернатива на традиционния, често тромав процес по разглеждане и одобряване на всеки проект с готова концепция поотделно", подчертават от датската компания, като информират, че първите траншове в рамките на механизма се очаква да започнат в началото на 2024 г.

 

Сред ключовите характеристики на платформата са:

 

Финансиране на ниво портфолио – за разлика от традиционното проектно финансиране за всеки отделен проект новият финансов инструмент може да се прилага за едновременно отпускане на средства за няколко проекта накуп, дори преди окончателното им концептуализиране, с цел по-бързото им и лесно стартиране;

 

Револвиращо финансиране – отпусканите по механизма средства няма да бъдат само под формата на еднократни заеми. След обратното изплащане на заеми за дадени проекти капиталът ще може да бъде използван отново за следващи. Така ще се постигне постоянно активен цикъл на финансиране без нужда от допълнителен капитал;

 

Отпускане на средства на базата на ясни критерии – финансирането ще се извършва въз основа на индивидуално адаптиран и високоефективен процес на одобряване и плащане, включващ предварително зададени и оповестени критерии (например допустим размер на задълженията и формат на надлежните проверки на състоянието (due diligence);

 

Ефикасен и сигурен инструмент – финансовото споразумение включва структура, която разпределя кредитния риск между различни проекти, което е по-привлекателно за участващите кредитори, обобщават от European Energy.

 

 

Отзивите на партньорите

 

"Развълнувани сме да си партнираме със SEB и DNB в разработването и въвеждането на този иновативен механизъм за финансова помощ. Това е важна крачка напред в оптимизиране на процесите по финансиране на инициативите ни в сегмента на възобновяемата енергия в Северна Европа. Тя ще гарантира това ключови проекти да могат бързо да преминават от концептуална фаза към етап на реализация", коментира вицепрезидентът и ръководител на дивизията за финансово планиране на European Energy Флеминг Якобсен.

 

"Разработката на този инструмент в колаборация с European Energy беше вдъхновяващо и вълнуващо изживяване. За нас е привилегия да подкрепяме компанията и да й сътрудничим. За SEB е от приоритетно значение да улеснява и ускорява развитието на проекти за оползотворяване на източници на възобновяема енергия", добавя Михаел Йонсен, ръководител "Проектно и инфраструктурно финансиране" в датската банкова институция SEB.

 

"Радостни сме, че подкрепихме един от ключовите си клиенти във ВЕИ сектора с подобно индивидуализирано решение за финансиране. Като пионер в редица бизнес направления, не е изненадващо, че именно European Energy е и сред първите компании, които правят този скок в проектното финансиране", споделя Кристи Биркеланд Соренсен, глобален ръководител на дивизиите за ВЕИ и чисти технологии на най-голямата група за финансови и банкови услуги в Норвегия DNB.

 

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   ВЕИ   възобновяема енергия   проектно финансиране   финансов механизъм   финансов инструмент  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...