Powerindustry Bulgaria  

Над 16% спад в производството на ядрена енергия в ЕС на годишна база

18.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

През 2022 г. 13-те държави в ЕС с работещи ядрени реактори са произвели общо 609 255 GWh атомна енергия, сочи последният доклад на Евростат по темата. Това представлява спад с 16,7% в сравнение с предходната година и е най-ниското отчетено ниво на производство от 1990 г. насам, подчертават от статистическата служба.

 

2022-а е и първата година, в която са налични сравними данни за всички страни в рамките на Европейския съюз. Въпреки негативните статистики ядрените централи са допринесли за общо над една пета (или 21,8%) от общото количество генерирана електроенергия в ЕС през календарната година, поясняват от Евростат.

 

Кои държави са на картата на атомната енергетика през 2022 г.

 

Данните за България, една от 13-те страни с функциониращи атомни мощности, показват 16 462 GWh производство за 2022 г. Останалите държави с активни ядрени реактори са: Белгия, Чехия, Германия, Испания, Франция, Унгария, Нидерландия, Румъния, Словения, Словакия, Финландия и Швеция.

 

От статистическата служба правят уточнение, че Дания, Естония, Ирландия, Гърция, Хърватска, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша и Португалия не произвеждат ядрена енергия, а атомната централа на територията на Словения е наполовина съсобственост на Хърватска.

 

 

Спадът в общото количество на генерираното от АЕЦ електричество се дължи основно на спиранията за поддръжка и ремонти на централите във Франция – най-големият производител на ядрена енергия в ЕС, отчитат от статистическото звено. През 2022 г. страната е генерирала с 84 630 MWh (или с 22%) по-малко ядрена електроенергия в сравнение с предходната година.

 

"В допълнение, в последния ден на 2021 г. Германия изключи три от реакторите си, което доведе до спад в производството наполовина – от 69 130 GWh през 2021 г. до 34 709 GWh в рамките на следващата календарна година", допълват от Евростат.

 

Според анализаторите спирането на реактор и в Белгия през септември месец 2022 г. също се е отразило на общото количество генерирана електроенергия. С тези четири спрени съоръжения и една нова мощност във Финландия в края на годината в ЕС са функционирали 103 ядрени реактора – с 3 по-малко от 2021 г.

 

Лидерите в сектора

 

Въпреки техническите предизвикателства Франция все пак е произвела почти половината от общото количество атомна електроенергия в ЕС през 2022 г. или с точност 48% (294 731 GWh). На второ място по дял се нарежда Испания с 9,6% (58 590 GWh), следвана от Швеция с 8,5% (51 944 GWh) и Белгия със 7,2% (43 879 GWh).
 

Заедно тези четири държави са генерирали 73,7% от общото електричество от ядрени централи в ЕС през 2022 г., обобщават от Евростат. От там добавят, че Франция остава и най-зависимата от атомна енергия страна в Европейския съюз с дял на електричеството от ядрени съоръжения в размер на 62,8% от общото.

 

Единствената друга държава в ЕС с повече от 50-процентен дял на атомната енергия в микса е Словакия – с 60,2%. От страните, в които се произвежда и използва електричество от ядрени централи, най-ниско съотношение в общия микс през 2022 г. са регистрирали Нидерландия (едва 3,4%) и Германия (6%).

 

     
Източник: Евростат

Ключови думи: Евростат   ядрена енергия   атомна енергия   ядрена енергетика   ядрени реактори   атомни реактори  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...