Powerindustry Bulgaria  

European Energy продава 20% от акциите си на Mitsubishi HC Capital

25.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

European Energy сключи споразумение с Mitsubishi HC Capital, по силата на което японската компания придобива една пета от собствеността на датския разработчик и изпълнител на иновативни ВЕИ проекти.

 

С договора за продажба на 20-процентов дял от акциите си European Energy привлича Mitsubishi HC Capital като стратегически партньор и подсилва капиталовата си база и потенциала си за растеж.

 

Ценна капиталова инжекция

 

Брутните приходи от сделката, която подлежи на одобрение от регулаторните органи и се очаква да бъде финализирана в рамките на първата половина на настоящата година, ще осигурят на датския ВЕИ интегратор свеж финансов ресурс в размер приблизително на 700 млн. евро от издаването на нови акции.

 

"Тази капиталова инжекция значително ще допринесе за динамичното бизнес развитие на European Energy", коментират специално за PowerIndustry-Bulgaria.com от българското подразделение на компанията.

 

Според договорката между двете страни, след приключването на транзакцията Mitsubishi HC Capital активно ще сътрудничи за създаването на добавена стойност към проектите на европейската фирма, както и за пазарния й ръст, включително чрез участие в борда на директорите й.

 

Какви възможности разкрива партньорството

 

"Горд съм да приветствам Mitsubishi HC Capital сред акционерите ни. Стратегическият фокус на компанията перфектно съвпада с политиката и целите ни да разширим приноса на European Energy в борбата с климатичните промени. С приходите от сделката собственият ни капитал се утроява, което ни осигурява много по-големи възможности да ускорим бизнес развитието си", споделя главният изпълнителен директор и съосновател на датската компания Кнуд Ерик Андерсен.

 

"С радост влизаме в това стратегическо партньорство с European Energy. Идентифицирахме значителен потенциал за растеж у компанията, както и поле за създаване на ценни синергии. Използвайки опита си на пазара и множеството си силни страни, ще работим с European Energy за създаването на добавена стойност към фирмените проекти и за ускоряване на декарбонизацията", допълва Такуджи Нарусе, управляващ изпълнителен директор и ръководител на подразделението за околна среда и енергетика на Mitsubishi HC Capital.

 

European Energy на глобалната ВЕИ карта

 

За две десетилетия на пазара и с дейности по цялата верига на доставките, основаната през 2004 г. в Дания European Energy се е утвърдила като водещ разработчик и интегратор на ВЕИ технологии на Стария континент. Компанията присъства в 20 държави по цял свят, а портфолиото й от проекти включва съоръжения с обща инсталирана мощност от над 60 GW.

 

Ключова за развитието на European Energy е пионерската й роля в сегмента на Power-to-X иновациите, където каталогът й от референции също непрекъснато нараства. Понастоящем компанията конструира и предстои скоро да въведе в експлоатация най-големия завод за е-метанол в света, ситуиран в мащабния й комплекс за възобновяема енергия в гр. Касо, Южна Дания.

 

 

В България European Energy се фокусира върху разработката на соларни и вятърни проекти, с което цели да допринесе за зеления преход, като счита страната ни за важен и перспективен пазар за развитието на иновативни технологии за ВЕИ енергия, коментират от местното фирмено представителство.

 

За компанията е от съществено значение новото й партньорство с групата Mitsubishi HC Capital Group, която е активна в седем ключови бизнес сегмента – авиация, логистика, мобилност, недвижими имоти, клиентски решения, глобални бизнес оферти и не на последно място – енергия и околна среда.

 

"Корпоративната й дивизия с дейност в сферата на енергетиката вече е утвърдено име на пазара на възобновяема енергия в Япония, като активно инвестира във ВЕИ технологии и в Европа и Северна Америка от 2017 г. насам. От Mitsubishi HC Capital планират да изведат това приоритетно бизнес направление като водещо в дейността на групата и да го превърнат в основен двигател на пазарния си ръст в бъдеще, като целенасочено разширяват международното си присъствие", подчертават от European Energy.

 

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   Mitsubishi HC Capital   ВЕИ   възобновяема енергия   соларни проекти   вятърни проекти  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...