Powerindustry Bulgaria  

България, Гърция и Румъния се договориха съвместно да реализират ВЕИ проекти в Югоизточна Европа

01.02.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На официална среща в Атина през януари министрите на енергетиката на България, Румъния и Гърция се договориха трите държави в партньорство да развиват проекти в сферата на възобновяемата енергия в региона. За целта бе подписана тристранна декларация, която потвърждава намеренията на страните да си сътрудничат в изпълнението на серия от инициативи, които да се превърнат в "гръбнак" за ВЕИ сектора в Югоизточна Европа.

 

Със споразумението България, Румъния и Гърция се ангажират да подготвят в колаборация съвместни трансгранични проекти в области като офшорна вятърна енергия, водород от възобновяеми източници и зарядна инфраструктура за електрически превозни средства.

 

Общи инициативи за използване на ВЕИ потенциала

 

"Документът предвижда България, Гърция и Румъния да подкрепят и насърчат обща инициатива за проучване и развитие на устойчивото използване на офшорния вятърен потенциал в Черно и Егейско море. Трите страни ще кандидатстват съвместно за трансграничен статут на ВЕИ в рамките на текущата покана по Механизма за свързване на Европа. Обмисля се и сътрудничество по съвместен проект по поканата за трансгранични инициативи за възобновяема енергия", информират от Министерството на енергетиката.

 

От там допълват още, че сред водещите приоритети в управленската програма на българското правителство в областта е съвместното провеждане с Румъния на първоначални проучвания в акваторията на Черно море за определяне на конкретни параметри за разработване на зони за офшорна енергия.

 

"Включването в инициативата и на Гърция и разширяването към акваторията на Егейско море ще позволи да се картографира офшорният вятърен потенциал в Югоизточна Европа и да се постави основа за разработването на хармонизирана регулаторна рамка", добавят от енергийното ведомство.

 

Регионален водороден клъстер

 

Тристранният документ предвижда също създаването на регионален клъстер за водород от ВЕИ с участието на правителствата, операторите на преносни системи и индустрията. Цели в това направление са получаването на трансграничен статут в рамките на текущата покана по Механизма за свързване на Европа, а също и проучването на възможностите за съвместни инициативи на трите държави.

 

"Регионалният клъстер ще разработи трансгранични проекти за стимулиране на възобновяемата енергия, включително вятърна и слънчева, интегрирането й в система за производство на нискоемисионен и възобновяем водород за енергийния, индустриалния и транспортния сектори, както и развитието на специална водородна инфраструктура", поясняват от МЕ.

 

Насърчаване на електромобилността

 

Важен елемент от споразумението е и разработването на трансгранична инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства. Пактът предвижда страните да могат да разширят партньорството си и в други сфери по взаимно съгласие, като ще се търсят възможности за засилване на диалога и сътрудничеството в цялост.

 

Основна цел на развитието на устойчиви енергийни проекти от регионален и общностен интерес е постигането на справедлив преход към нисковъглеродна и климатично неутрална икономика, обобщават от енергийното министерство.

 

     
Източник: МЕ

Ключови думи: Енергетика   възобновяема енергия   ВЕИ   България   Румъния   Гърция  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...