Powerindustry Bulgaria  

Първата офшорна платформа за производство на зелен водород в света успешно премина над едногодишен тестов период

Успешни резултати от пилотния проект за производство на водород от възобновяеми източници на офшорната платформа Sealhyfe обявиха разработчиците на иновацията от френската компания Lhyfe.

 

Според публикуваните данни от 14-месечния изпитателен период на съоръжението, то е издържало тестовете в реална среда, включително и при най-тежки условия. Системата не е претърпяла никакви повреди, а големите обеми данни, събрани по време на пилотната експлоатация, ще бъдат използвани за по-нататъшното усъвършенстване на технологията и оборудването.

 

Платформата беше върната на брега през ноември миналата година, като през последните месеци екипът на компанията анализира как е протекъл тестовият режим на работа на първата плаваща водородна централа в света. Демонстрационната установка е оборудвана с електролизьор с мощност 1 MW, захранван с подводен кабел.

 

Цели на проекта

 

Според създателите на съоръжението, капацитетът му е достатъчен да обезпечи промишлени приложения. Сред останалите цели на пилотния проект са:

 

  • Да докаже надеждността на електролизата като технология за производство на зелен водород в агресивни условия, наподобяващи тези на повечето офшорни локации за генериране на енергия;

 

  • Да събере достатъчно оперативни данни, които да бъдат използвани за повишаване на надеждността на процеса;

 

  • Да тества системата в по-малък мащаб с цел да потвърди приложимостта, издръжливостта и рентабилността й за пълномащабни индустриални приложения с десет, а в бъдеще и със сто пъти по-голям капацитет.

 

На борда на плаващата тестова централа Sealhyfe предварително са инсталирани множество измервателни уреди и сензори за събиране на разнообразна информация, както и модули за управление, които автоматично и чрез дистанционен контрол да регулират работните параметри на съоръжението в периода от септември 2022 г. до ноември 2023 г. Първият етап от проучвателната експлоатация е реализиран в близост до кея, а вторият – в открито море.

 

Резултатите в детайли

 

В резултат от анализа на 14-месечния демонстрационен проект от Lhyfe стигат до извода, че офшорните съоръжения за производство на водород от възобновяеми източници са жизнеспособна алтернатива на наземните, като са способни да се справят с непостоянството в силата на вятъра в открито море.

 

Електролизьорът е тестван както при частична, така и при пълна производствена мощност, а производителността му в офшорната локация напълно съвпада с тази на наземна площадка, което доказва надеждността на системата.

 

 

Съоръжението Sealhyfe е претърпяло и цели пет бури, включително "Киърън", която със силата на ураган помете атлантическото крайбрежие миналия октомври и породи вълни с височина над 10 метра, а скоростта на ветровете достигна 150 км/ч. Въпреки интензивните атмосферни условия, няма повредени уреди или системи в централата, включително системите за безопасност, електроинсталациите, средствата за автоматизация и съоръженията за транспорт и съхранение на произведения водород.

 

Етапът на изпитване в близост до кея, който предшества същинската пилотна експлоатация в открито море, се оказва ключов за отстраняване на множество грешки и елиминиране на редица рискове във връзка с работата на Sealhyfe, разказват от компанията. Екипът на място е успял да идентифицира голям брой потенциални проблеми предварително и да ги коригира, за да гарантира безопасността на централата впоследствие в изолираната и отдалечена офшорна локация.

 

С проекта Lhyfe успява да провери и валидира и софтуера, който използва за мениджмънт на системата, както и специализираните фирмени алгоритми за отдалечено управление, мониторинг и надзор на процесите по производство на водород от възобновяеми източници.

 

За тестовия период от 14 месеца системата е била в експлоатация в над 70% от времето, като екипът по поддръжката е провел по-малко от десет посещения на място за отстраняване на технически проблеми и обслужване, обобщават от френската компания.

 

Амбициозни планове за увеличаване на капацитета

 

Резултатите от пилотните тестове са използвани за база на втората фаза на проекта - HOPE. В нея Lhyfe си партнира с девет други организации в рамките на специален технологичен консорциум, който получи 20 млн. евро грантово финансиране от ЕК като част от партньорството за чист водород Clean Hydrogen Partnership и още 13 млн. евро от белгийското правителство.

 

Целта на проекта е да комерсиализира офшорното производство на водород от ВЕИ. От 2026 г. нататък централата с капацитет 10 MW ще произвежда до 4 тона зелен водород дневно, който ще се извежда на сушата по тръбопровод и ще се компресира преди да бъде разпределян към потребителите. От френската компания планират да достигнат общо производство от наземни и офшорни съоръжения до 22 тона на ден до края на настоящата година и да го увеличат на 80 тона до 2026 г.

 

     
Източник: Lhyfe

Ключови думи: Lhyfe   SeaLhyfe   водород   ВЕИ   зелен водород   вятърна турбина   офшорна платформа  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Технологии
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...