Powerindustry Bulgaria  

На 26 януари ООН отбеляза първия Международен ден на чистата енергия

01.02.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Организацията на обединените нации (ООН) отбеляза първия Международен ден на чистата енергия на 26 януари т. г. като важен крайъгълен камък в развитието на колективния ангажимент на общността към устойчивото бъдеще.

Датата беше обявена за Международен ден на чистата енергия с резолюция A/77/327 на Общото събрание на ООН като призив за повишаване на осведомеността и иницииране на действия за справедлив и приобщаващ преход към чиста енергия в полза на хората и планетата.

 

За справедлив енергиен преход

 

"Този ден празнува чистата енергия и нейната ключова роля за постигането на справедлив и приобщаващ енергиен преход в глобален мащаб. Със специален фокус върху застъпничеството за чисти и възобновяеми енергийни източници, този повод служи като обединяваща платформа за правителства, бизнеси и индивиди по цял свят, която да подпомогне и ускори преминаването към по-устойчиви и ефективни енергийни системи.

 

Нека се обединим в повишаването на осведомеността, стимулирането на иновациите и увеличаването на съвместните усилия за справяне с изменението на климата и за осигуряване на по-чиста и по-зелена планета за бъдещите поколения", призовават в официалния анонс на събитието от ООН.

 

От организацията подчертават още, че енергията стои в основата на двойно предизвикателство – осигуряване на достъп за всички и същевременно опазване на планетата. Експертите допълват, че именно чистата енергия е решението на тази глобална дилема.

 

Надеждна и достъпна енергия за всички

 

"Връзката между чистата енергия, социално-икономическото развитие и устойчивостта на околната среда е от решаващо значение за справяне с проблемите, пред които са изправени уязвимите общности по целия свят", се казва още в публикацията на сайта на ООН.

 

От там допълват, че липсата на надеждна енергия възпрепятства образованието, здравеопазването и икономическите възможности, а много от развиващите се региони все още разчитат в голяма степен на изкопаеми горива в ежедневието си, като така поддържат енергийната бедност висока. "Ако настоящите тенденции се запазят, до 2030 г. всеки четвърти човек все още ще използва опасни, нездравословни и неефективни системи за готвене или отопление, включително такива за изгаряне на дърва или тор", предупреждават специалистите.

 

Макар ситуацията в глобален да се подобрява, светът изостава в постигането на заложената Цел за устойчиво развитие 7 в програмата на ООН (SDG7), която цели осигуряване на надеждна, достъпна, устойчива и модерна енергия за всеки жител на планетата до 2030 г. През април т. г. Генералната асамблея на организацията предстои да направи глобална равносметка, за да оцени напредъка в това направление и да отправи препоръки относно възможни решения.

 

 

Климат и енергийна ефективност

 

В изявлението си от ООН посочват, че преходът към чиста енергия е ключов и за борбата с климатичните промени, както и за подобряването на енергийната ефективност в бита, индустрията, транспорта и т. н.

 

"Науката е категорична: за да ограничим климатичните проблеми, трябва да сложим край на зависимостта си от изкопаемите горива и да инвестираме в алтернативни източници на енергия, които са чисти, достъпни, устойчиви и надеждни. Такива са налични в изобилие около нас – осигурява ги природата, а използването им частично или изцяло може да елиминира изпускането на парникови газове и замърсители във въздуха", коментират още експертите.

 

Ключово за бъдещето ни е използването на по-малко енергия за постигане на същите резултати чрез по-ефективни технологии в сградите, транспорта, осветлението и електроуредите. Това ще пести разходи и вредни емисии и ще спомогне за гарантирането на универсален достъп до енергията за всички, убедени са от ООН.

 

15 години от основаването на IRENA

 

Датата 26 януари е ключова за енергийната общност по света и по друга причина. На този ден през 2009 г. е създадена Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), чиято основна цел е да подпомага страните по света в енергийния преход и да служи като междуправителствена платформа за насърчаване на сътрудничеството в областта на наднационално ниво.

 

Сред основните дейности на IRENA е още предоставянето на глобалната общност на данни и анализи за чисти енергийни технологии, иновации, политики, инвестиции и възможности за финансиране в тази сфера.

 

Повече за постигнатото от агенцията през последните 15 години вижте във видеото:

 

 

     
Източник: ООН

Ключови думи: ООН   IRENA   чиста енергия   зелена енергия   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...