Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

ICGB избра българска фирма да проектира ГИС Стара Загора с цел разширяване капацитета на интерконектора IGB

07.02.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Независимият преносен оператор ICGB проведе тръжна процедура за избор на изпълнител на детайлен проект за газоизмервателна станция Стара Загора (ГИС2), който ще позволи техническият капацитет на газопровода IGB да бъде разширен от 3 на 5 млрд. куб. м/г.

 

От дружеството, което активно работи за развиване на инфраструктурата на съоръжението, съобщават, че поръчката се възлага на българска компания. "Фазата на проектиране е от съществено значение, тъй като поставя основите за плавен преход към следващите етапи, които включват възлагането на обществени поръчки за стоки с дълъг срок на доставка и началото на строителството", допълват от ICGB.

 

Паралелно с това операторът работи и в координация с операторите на преносни системи в съседство по регулаторните дейности и издаването на разрешителни за използване и развитие в синхрон на инфраструктурата за природен газ в региона, а основната цел е подобряване на свързаността и енергийната сигурност.

 

Какво предстои?

 

Разширеният капацитет от 5 млрд. куб. м/г. ще бъде на разположение от четвъртото тримесечие на 2025 г. за входно-изходната точка в Стара Загора и от четвъртото тримесечие на 2026 г. за входно-изходната точка в Комотини. Това показват предварителните технически проучвания по проекта.

 

"Тези сценарии отчитат техническата възможност за развитие на газопровода IGB, както и необвързващите заявки, описани в Докладите за оценка на търсенето (ДОПТ), публикувани през октомври 2023 г.", информират от дружеството.

 

Интерконекторът Гърция-България свързва страната ни с Южния газов коридор и е част от Вертикалния газов коридор. Интерконекторът има за цел да укрепи енергийната свързаност и сигурност в региона, като осигурява достъп до природен газ от нови диверсифицирани източници.

 

 

Допълнителни възможности за пренос на газ в региона

 

Етапът на проектиране на ГИС2 е стартиран още преди провеждане на обвързващата фаза на процеса по увеличаване на капацитета, каквато е и стандартната процедура според регулациите, съобщават още от ICGB, като уточняват, че това подчертава стратегическия ангажимент на компанията към осигуряване на допълнителни възможности за пренос на газ в региона.

 

"Пазарният тест за разпределение на капацитета в съответните точки за междусистемно свързване е планиран за юли 2024 г.", информират още изпълнителните директори на дружеството Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. С цел бързо да се предостави допълнителен капацитет на пазара ICGB се ангажира с разширяването през изминалата година, като стремежът на компанията беше да се ускори процесът преди регулаторните изисквания.

 

Следващата стъпка в рамките на инициативата за увеличаване на капацитета на междусистемната връзка Гърция-България включва публикуване за обществено обсъждане на проектно предложение за входно-изходната точка в Стара Загора от страна на ICGB и българския национален оператор Булгартрансгаз.

 

От дружеството напомнят, че информацията е достъпна на уебсайта на ICGB, а всички заинтересовани страни могат да изпратят коментари и предложения до 4 март т. г. Очаква се скоро да бъде публикуван и проект на предложение съвместно с гръцкия преносен оператор DESFA.

 

     
Източник: ICGB

Ключови думи: ICGB   IGB   ГИС Стара Загора   ГИС2   интерконектор   междусистемна газова връзка   газопровод  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...