Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Постижима ли е пълна декарбонизация на европейската енергетика за по-малко от две десетилетия?

15.02.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейският енергиен сектор би могъл да постигне пълна декарбонизация скоро след 2040 г. на базата изцяло на ниско- и нулевоемисионни технологии, включително ВЕИ, ядрена енергия, енергийна ефективност, системи за съхранение на енергия, решения за отстраняване, улавяне, съхранение и оползотворяване на въглероден диоксид, геотермална и хидроенергия.

Това предвижда един от прогнозните сценарии за развитието на енергетиката в ЕС, представен малко по-рано този месец от Европейската комисия като част от актуализираните й препоръки относно намаляването на павниковите емисии до 2040 г. с цел постигане на климатична неутралност до 2050 г.

 

Драстично намаляване на нетните емисии на парникови газове

 

На 6 февруари т. г. ЕК публикува подробна оценка на въздействието на няколко възможни стратегии за постигане на договорената цел Европейският съюз да стане климатично неутрален до средата на столетието. На базата на тази оценка Комисията препоръчва намаляване на нетните емисии на парникови газове с 90% до 2040 г. в сравнение с нивата от 1990 г., като насърчава и широка дискусия по темата с участието на всички заинтересовани страни.

 

От ЕК уточняват, че след европейските избори ще бъде направено законодателно предложение от страна на следващата Комисия, което ще бъде съгласувано с Европейския парламент и държавите членки, както се изисква съгласно Закона за климата на ЕС. Отправената препоръка е в съответствие със съветите на Европейския научен консултативен съвет по изменението на климата (ESABCC), както и с ангажиментите на блока във връзка с Парижкото споразумение.

 

Нови възможности за ядрената енергетика

 

Една от ключовите мерки по посока цялостна декарбонизация на енергийния сектор в Европейския съюз е обединяването на усилията на ЕК и индустрията в сферата на ядрената енергетика чрез учредения на 6 февруари т. г. Промишлен алианс за малки модулни реактори (SMR). Консорциумът ще се ангажира с ускоряване на разработването, демонстрирането и внедряването на SMR до и след 2030 г. с цел подсилване на конкурентоспособността на ЕС в този сегмент и гарантиране на стабилна верига на доставките и квалифицирана работна сила в сектора.

 

На 9 февруари Комисията обяви отворена покана за кандидатстване за членство в SMR Alliance. Сдружението е насочено към широк кръг от заинтересовани страни в сферата на малките модулни реактори, включително производители, доставчици, дружества за комунални услуги, специализирани компании в ядрения сектор, финансови институции, изследователски центрове, звена за обучение и граждански организации. Основна цел на алианса е да подсили веригата за доставки на ядрена енергия в Европа чрез оптимално използване на производствения и иновационния й капацитет и укрепване на сътрудничеството в сектора в рамките на ЕС.

 

 

Потенциални ползи

 

"Важна полза от тези усилия е по-ниската зависимост от изкопаеми горива благодарение на намаляването с 80% на тяхното потребление за производство на енергия между 2021 г. и 2040 г. Политическата рамка за периода след 2030 г. ще бъде възможност тези политики да бъдат доразвити и допълнени със социални и промишлени аспекти, за да се гарантира плавният отказ от изкопаемите горива", коментират от Комисията.

 

"Индустриалният алианс на ЕС за малки модулни реактори ще обедини технологичните организации и енергийните компании с цел разработката на безопасни и гъвкави ядрени решения от ново поколение. Те могат да допринесат значително за декарбонизацията, да допълнят възобновяемите енергийни източници и да обезпечат производството на базова енергия за дълбока електрификация, както и да осигурят надежден източник на топлина за индустрията и градските райони, а също и за нисковъглеродното производство на водород.

 

Алиансът ще улесни внедряването на първите реактори от нова генерация до началото на следващото десетилетие в страните, които решат да интегрират такива мощности. Това ще се случи при стриктно спазване на най-високите стандарти за ядрена безопасност и екологична устойчивост. Накратко, целта ни е този алианс да донесе ползи в редица практически аспекти – чрез пълно ангажиране с ядрената безопасност, използване на европейските вериги за доставки и насърчаване на иновациите в нови технологии", коментира европейският комисар по енергетиката Кадри Симсън.

 

 

Зелената сделка с нов фокус

 

Пълната декарбонизация на енергетиката в ЕС е само едно от необходимите условия за постигане на амбициозната цел за редуциране на парниковите емисии с 90% до 2040 г. Стартова точка на усилията в тази посока е пълното прилагане на съществуващото законодателство за намаляване на емисиите с най-малко 55% до 2030 г., подчертават от ЕК.

 

Текущата актуализация на проектите на национални планове за климат и енергетика (NECPs) също се явява ключов фактор в мониторинга на напредъка на ЕС в това направление. Ето защо Комисията се ангажира с активна комуникация с държавите членки, индустрията и социалните партньори, за да улесни предприемането на необходимите действия.

 

Друга съществена теза от актуализираните препоръки на ЕК гласи, че Зелената сделка е необходимо да се превърне в споразумение за декарбонизация на промишлеността, което да надгради съществуващите силни направления на европейския енергиен сектор, а именно вятърната и хидроенергетиката, както и разработката, внедряването и използването на електролизьори, поясняват още от Комисията.

 

Бъдещият обновен Зелен пакт с акцент върху декарбонизацията на индустрията трябва да продължава да насърчава увеличаването на местния производствен капацитет на ЕС в сектори с потенциал за допълнителен растеж, като системи за съхранение на енергия, електрически превозни средства, термопомпи, фотоволтаични инсталации, решения за улавяне и съхранение на въглерод, биогаз, биометан и кръгова икономика, обобщават от ЕК.

 

     
Източник: ЕК; снимки: Dreamstime

Ключови думи: ЕС   ЕК   Европейски съюз   Европейска комисия   енергетика   декарбонизация   ВЕИ   вятърна енергетика   соларна енергетика   ВЕЦ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...