Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

European Energy разширява партньорството си с TotalEnergies с нов фокус върху офшорните вятърни проекти

22.02.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Като част от интегрираното си развитие в сегмента на производството на електроенергия, TotalEnergies подписа нов договор с European Energy с цел реализацията на офшорни вятърни проекти в три северни страни – Дания, Финландия и Швеция. Споразумението предстои да бъде одобрено от съответните регулаторни органи.

 

Това съобщиха специално за PowerIndustry-Bulgaria.com от българското подразделение на скандинавския разработчик на ВЕИ решения.

 

Съгласно договорката между двете компании TotalEnergies придобива 85-процентен дял от бъдещия офшорен парк на European Energy Jammerland Bugt в датски води с планиран капацитет 240 MW и 72,2% от собствеността на вятърната централа на компанията Lillebaelt South с инсталирана мощност 165 MW, която ще бъде ситуирана в близост до датското крайбрежие.

 

Какво предвижда споразумението?

 

Предмет на споразумението са общо девет отворени за реализация в партньорство проекти, одобрени от енергийната агенция на Дания през декември 2023 г., които вече имат разрешения за изключително ползване и присъединяване към мрежата. Окончателните разрешителни за строеж се очаква да бъдат издадени около средата на настоящата година, а въвеждането им в експлоатация е предвидено да се случи до 2030 г.

 

Генерираното от деветте съоръжения електричество ще бъде търгувано директно на пазара на едро или чрез дългосрочни корпоративни споразумения за снабдяване със зелена енергия (PPA) с цел намаляване на въглеродния отпечатък на бизнеса и индустрията.

 

Партньорите възнамеряват да развиват и експлоатират и ново портфолио от мащабни офшорни вятърни проекти в Швеция и Финландия чрез съвместно предприятие, както и да участват заедно в предстоящите търгове за офшорна вятърна енергия в Дания.

 

Нова посока на съвместно развитие

 

Сътрудничество между European Energy и TotalEnergies в това допълнително направление цели да подчертае и използва силните страни на двете компании. Мултинационалната енергийна корпорация ще допринесе с опита си в изпълнението на проекти от голям мащаб, както и с възможностите си ефективно да пласира продукцията на бъдещите вятърни паркове на пазарите в съответните държави.

 

Датската компания пък ще разчита на доказаната си експертиза в развитието на проекти "на зелено" и на утвърдените си взаимоотношения със заинтересованите страни в региона.

 

Новото споразумение идва в продължение на договора, който European Energy и TotalEnergies сключиха през септември месец миналата година за съвместно разработване, конструиране и експлоатиране на наземни ВЕИ съоръжения в множество географски региони на света.

 

 

Потенциалът

 

"Радваме се да разширим колаборацията си с European Energy. Новите офшорни вятърни проекти са в синхрон със стратегията ни да се фокусираме върху предлагането на възобновяема енергия на конкурентна цена на пазарите в трите целеви държави.

 

Това сътрудничество ще позволи на TotalEnergies да се възползва от дългогодишното присъствие на датския си партньор в Северна Европа и да развие бизнеса си в този регион", коментира Винсент Стокварт, старши вицепрезидент "Възобновяеми енергийни източници" в мултинационалната корпорация.

 

"Споразумението с TotalEnergies ще ускори прехода към възобновяема енергия в Северна Европа. Съчетаването на опита на двете компании в различни аспекти от разработката на проекти в енергийния сектор ще ни позволи да реализираме високотехнологични офшорни вятърни съоръжения от най-ново поколение.

 

Вълнуваме се да допринесем за това сътрудничество със задълбочените си познания върху енергийния пазар в региона, които ще гарантират успешното финализиране на тези амбициозни проекти. Колаборацията ни не само ще подсили позициите ни във ВЕИ сегмента, но ще подчертае и ангажимента ни към устойчивото развитие и енергийната независимост на Европа", допълва съоснователят и главен изпълнителен директор на European Energy Кнуд Ерик Андерсен.

 

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   TotalEnergies   офшорни проекти   вятърни паркове   Северна Европа   ВЕИ   вятърна енергия   Дания  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...