Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Соларна централа в Русенско ще се изгражда с гарантиран от ЕБВР заем в размер на 25 млн. евро

22.02.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви, че ще гарантира заем в размер на 25 млн. евро за израждането и експлоатацията на соларен парк с капацитет над 112 MW край Ценово, Русенско. Средствата за проекта ще бъдат отпуснати от УниКредит Булбанк.

 

Банковата гаранция е по линия на рамката на ЕБВР за споделяне на риска, а съоръжението е важно за страната ни, тъй като ще допринесе за увеличаване на капацитета й за производство на слънчева енергия, отбелязват от европейската институция.

 

Крачка напред в изпълнението на ВЕИ целите

 

Мащабната соларна централа в Североизточна България се спонсорира от базираната във Виена компания за инфраструктурни проекти в областта на възобновяемата енергия Enery. Тя е изградила съоръжения с обща инсталирана мощност от 273 MW в Централна и Източна Европа, а бизнес инициативите й се ползват с подкрепата на инвестиционния фонд на инициативата "Три морета".

 

"Тази сделка позволява на България да напредне с амбициозните си цели за възобновяема енергия, включително с ангажимента за постепенно прекратяване на производството на електроенергия от въглища до 2038 г.", допълват от ЕБВР.

 

От официалното съобщение на банковата институция става ясно още, че това е първият проект "на зелено", който се финансира по линия на рамката за споделяне на риска. Той ще послужи като пример за иновативните финансови структури, които ЕБВР прилага в подкрепа на партньорски банкови институции с ограничения по отношение на капитала и ликвидността.

 

 

Подкрепа за устойчиво инфраструктурно развитие

 

Стратегията на ЕБВР за подпомагане на България в периода 2020-2025 г. отразява целите й да подкрепя развитието на устойчива инфраструктура в страната чрез регионална свързаност, зелени решения за общините, инициативи за декарбонизация и ресурсна ефективност.

 

Проектът е важна крачка напред в процеса на декарбонизация в България, тъй като увеличава дела на производството на енергия от възобновяеми източници в микса, подчертават още от банката.

 

ЕБВР е водещ институционален инвеститор в страната, а общата стойност на инвестициите достига 4,5 млрд. евро. С тях са финансирани 292 проекта. Основни приоритети в стратегията на банката за целево подпомагане продължават да са повишаване на конкурентоспособността на частния сектор, укрепване на финансовия сектор и балансиране на инфраструктурно ниво, става ясно още от официалното съобщение на сайта на организацията.

 

     
Източник: ЕБВР; снимки: Dreamstime

Ключови думи: ЕБВР   EBRD   соларен парк   соларна централа   ценово   ВЕИ   възобновяема енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...