Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

European Energy подписа най-големия договор за корпоративно снабдяване с ВЕИ енергия в Австралия

28.02.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Най-мащабното досега споразумение за дългосрочно снабдяване с електроенергия от възобновяеми източници (PPA) в Австралия беше подписано в края на януари т. г. между датския доставчик European Energy и британско-австралийската мултинационална компания Rio Tinto, която е втората по големина корпорация в света в добива на метали и минното дело.

 

Договорът за изкупуване за срок от 25 години гарантира, че цялата генерирана енергия от бъдещата соларна централа Upper Calliope в австралийския регион Гладстоун в този период ще бъде доставяна на Rio Tinto за захранване на трите местни съоръжения на глобалното предприятие – топилната фабрика за алуминий Boyne и двете алуминиеви рафинерии Yarwun и Queensland.

 

Рекорден проект по множество показатели

 

Споразумението е рекордно по мащаб не само за Австралия, но и за European Energy в 20-годишната й история, разкриват от българското подразделение на датската компания. Фотоволтаичният парк в Гладстоун, който е част от портфолиото на скандинавския ВЕИ разработчик, пък ще бъде най-големият на целия континент.

 

PPA договорът представлява огромна крачка напред в развитието на проекта, в чиито рамки двете компании ще си партнират в изграждането и експлоатацията на PV централата с пикова мощност 1,3 GWp, която ще бъде ситуирана на около 50 км югозападно от Гладстоун в Куинсланд.

 

Соларният парк ще насърчи използването на възобновяема енергия в един от ключовите промишлени региони на Австралия, а от European Energy очакват разрешителни за изпълнение и присъединяване към мрежата, за да подходят към реализацията на проекта.

 

Нови възможности за региона

 

"Фотоволтаичната централа Upper Calliope е знаков проект за компанията ни. Това е най-голямото по капацитет съоръжение в проектното ни портфолио и подчертава трансформиращия потенциал на соларната енергия за региони като Куинсланд", споделя Кнуд Ерик Андерсен, съосновател и главен изпълнителен директор на European Energy.

 

Паркът ще се простира на площ от 2700 хектара, а строителните дейности е планирано да започнат през 2025/2026 г. Upper Calliope ще обезпечава около 5% от енергийните нужди на целия щат, като така ще окаже значителен ефект върху икономическото развитие на региона.

 

Нещо повече – съоръжението ще гарантира запазването на над 1000 съществуващи работни места в Гладстоун, като директно и индиректно ще създаде още толкова в етапа на строително-монтажните дейности, както и други 100 позиции за периода на търговската си експлоатация.

 

 

Нисковъглеродно бъдеще за австралийската промишленост

 

"Този договор е първата важна крачка напред в изпълнението на новата ни енергийна стратегия за операциите в Гладстоун. Той илюстрира ангажимента ни да работим за по-устойчива индустрия в Куинсланд. Тази задача продължава да е предизвикателство, но вече сме предначертали пътя към осигуряването на конкурентни и стабилни енергийни доставки за фабриките ни в Гладстоун.

 

Ще продължим да работим усилено в сътрудничество с всички заинтересовани страни, включително с щатската управа и с австралийското правителство", коментира главният изпълнителен директор на Rio Tinto Якоб Стаусхолм.

 

Той допълва, че конкурентоспособността, надеждният пренос и стабилността на доставките са от решаващо значение за разработването на модерна енергийна система, която да осигури по-мащабно развитие на възобновяемите енергийни източници в региона и да спомогне за устойчивото бъдеще на австралийската индустрия.

 

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   Rio Tinto   Upper Calliope   Куинсланд   соларна ферма   соларен парк   соларна централа   ВЕИ   възобновяема енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...