Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Водещи експерти коментират посоките на развитие на енергийния сектор в новото издание на алманаха Енерджи Инфо БГ

29.02.2024   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Богато редакционно съдържание ще предложи на читателите си и тази година годишният алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ.

Освен изчерпателна справочна информация за водещите фирми в областта, луксозното издание, което предстои да излезе от печат през месец март, по традиция ще представи на професионалната аудитория и позициите на ключови експерти от бранша по някои от най-съществените въпроси във връзка с развитието на българския и европейския енергиен сектор.

 

Обзор на тенденциите

 

Сред основните теми в редакционната секция на специализирания каталог "Кой кой е в българската енергетика" 2024 са:

 

 • Позицията на страната ни на енергийната карта на Балканите;
 • Факторите за развитие на сектора;
 • Значението на електроиндустрията за износа и икономиката като цяло;
 • Тенденциите за декарбонизация, дигитализация и децентрализация;
 • Преходът към зелена енергетика и разрастването на ВЕИ сектора;
 • Напредъкът при системите за съхранение на енергия и революцията на енергийния пейзаж в България;
 • Инвестициите в развитие на електропреносната мрежа и бъдещето на електроенергетиката;
 • Динамичното развитие на електромобилността на Стария континент и у нас;
 • Ролята на изкуствения интелект за устойчивата и интелигентна мобилност;
 • Ренесансът на ядрената енергетика;
 • Функцията на партньорствата между бизнеса и образователните институции в сектора и др.

Какво ще откриете в изданието?

 

В печатното издание на Енерджи Инфо БГ 2024 ще откриете експертни мнения и анализи на представители на водещи у нас браншови организации с ключова значимост за сектора, включително Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ), Асоциация за свободен енергиен пазар (АСЕП), Аутомотив Клъстер България (АКБ), Българска асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), Българска стопанска камара (БСК), Български атомен форум (БУЛАТОМ), Електроенергиен системен оператор (ЕСО), Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ), Сдружение "Соларна Академия България" и др.

 

В коментарите си специалистите открояват актуалните пазарни, технологични и бизнес тенденции в енергетиката, правят равносметка на отминалата година и на най-значимите постижения на своите организации, като разкриват и детайли относно важни предстоящи инициативи през 2024 г.

 

За последните научноизследователски разработки в областта на фотоволтаичните и хибридните системи, електрохимичните източници на ток, решенията за съхранение и конверсия на енергия в изданието разказват водещи академични експерти.

 

 

Електроиндустрията: петкратен ръст в годишния оборот и износа

 

Редакционната част на годишния алманах Енерджи Инфо БГ прави преглед на текущото състояние и очертава посоките на бъдещо развитие както на традиционни сектори, като ядрената и електроенергетиката, така и на иновативни сегменти, като възобновяемата енергия и електрическата мобилност.

 

По актуална информация на изпълнителния директор на БАСЕЛ Орлин Димитров електроиндустрията продължава да е един от водещите браншове на преработващата индустрия в страната, а делът й е по-голям от средния в Европейския съюз.

 

"От 2016 г. всяка година електроиндустрията е водеща в износа от България с около 10% от общия износ. Това се потвърждава и през 2023 г. От влизането на страната ни в ЕС през 2007 г. до 2022 г. основните показатели на сектора се увеличават, както следва: годишен оборот – 5 пъти; износ – 5 пъти; производителност (добавена стойност/персонал) – 2,5 пъти; среден разход за персонала – 3,2 пъти", разкрива още експертът.

 

Технологиите за съхранение – с все по-ключово значение

 

Динамично е развитието и в сегмента на възобновяемите енергийни източници, а по-широкото навлизане на системите за съхранение на енергия би позволило на България да запази ключовата си позиция в енергийната карта на Балканите, смята административният директор на АПСТЕ Десислава Матева.

 

"С инсталирането на над 1 GW соларни мощности през 2023 г. идва и необходимостта от възможности за по-гъвкаво управление на енергийната система, каквито съоръженията за съхранение на енергия могат да предоставят. Очакваме през 2024 г. да отчетем първите функциониращи сторидж проекти и в България", допълва тя.

 

Според председателя на УС на АСЕП Соня Николова-Кадиева големият въпрос днес е намирането на баланс между икономически, технологични, социални и екологични аспекти на производствения електроенергиен микс.

 

"Европейските политики регламентират драстично увеличаване на дела на възобновяема енергия, но това може да се реализира единствено с инвестиции в мрежовата инфраструктура и в системи за съхранение на електроенергия (ПАВЕЦ, батерии и др.)", коментира още Кадиева.

 

Пълните изказвания на енергийните експерти ще имате възможност да прочетете в новото издание на Енерджи Инфо БГ - очаквайте го скоро!

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   алманах   енергетика   АПСТЕ   АСЕП   АКБ   БАСЕЛ   БСК   БУЛАТОМ   ИКЕМ   Solar Academy   ВЕИ   електроенергетика   ядрена енергетика  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...