Powerindustry Bulgaria  

ЕСО решително продължава последователната си инвестиционна политика за развитие на електропреносната мрежа

06.03.2024   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ 2024

 

През 2023 г. ЕСО продължи да работи за модернизацията и трансформацията на електропреносната мрежа в отговор на целите на зеления преход. През лятото в търговска експлоатация беше въведен междусистемният електропровод 400 kV между България и Гърция. Електропроводът е с обща дължина 151 км. ЕСО започна изграждането на българския участък от 122 км в началото на 2020 г. и финализира строителството през 2021 г. Следващите ни амбиции за разширяване на електропреносната система и увеличаване на капацитета на мрежата са насочени в северна посока.

 

В края на 2023 г. Европейската комисия включи съвместния проект "Кармен 2" между българския електропреносен оператор ЕСО и румънските преносни оператори Транселектрика и Delgaz Grid S.A. в шестия списък с проекти от общ европейски интерес. В рамките на проекта ЕСО ще изпълни инвестиции от близо 1 млрд. лв. за модернизиране на електропреносната мрежа и увеличаване на нейния капацитет в Северна България с цел оползотворяване на потенциала за производство на възобновяема електроенергия от над 8000 MW, включително под формата на зелен водород.

 

ЕСО планира изграждането на нови цифровизирани подстанции 400/110 kV, както и увеличаване на капацитета на съществуващите подстанции, чрез трансформация от ниво на напрежение 220/110 kV към 400/110 kV, и изграждането на 222 км нови електропроводи 400 kV. Извършваме и мащабна реконструкция на близо 1000 километра електропроводни линии 110 kV, за да осигурим необходимия капацитет за присъединяване на новоизграждащите се ВЕИ мощности.

 

През 2023 г. започнахме изпълнението и на проекта Greenabler, който е на обща стойност 1,5 млрд. лв. Той е насочен към реконструкция на 966 км електропроводни линии чрез трансформацията им от ниво на напрежение 220 kV към 400 kV. Дейностите по проекта трябва да бъдат финализирани до 2030 г.

 

Бъдещето е на електроенергетиката

 

Тенденциите недвусмислено се диктуват от целите за декарбонизация на европейската икономика. Бъдещето е на електроенергетиката. Така ролята на електропреносните оператори става подчертано важна. Развитието на ядрената енергетика и водородните технологии са ключовите средства за осигуряване устойчивостта на сектора.

 

Разгръщането на беземисионните мощности води до постигане на конкурентни цени в цяла Европа. Усилията, които вложихме през отминалите години за интегрирането на българската пазарна зона към общоевропейския пазар, вече дават резултат.

 

Преходът към зелена енергетика е в ход

 

Продължаваме изпълнението на инвестиционната политика на ЕСО за трансформация и модернизация на електропреносната мрежа в отговор на тенденциите за увеличаване на екологично чистите производствени мощности. До края на тази година ще финализираме процеса по дигитализация и автоматизация на подстанциите.

 

В партньорство с общините стартираме изпълнението на проекта на ЕСО за изграждане на национална мрежа от зарядни станции за електромобили в близост до подстанциите на оператора, както и на инфраструктура на ключови места в страната от зарядни станции за водород за превозните средства от обществения и тежкотоварния транспорт.

 

Широка институционална подкрепа от ЕК и ENTSO-E получи и визията на ЕСО за създаването на нов енергиен коридор за споделяне на зелената електроенергия. Реализацията му ще осигури преноса на зелената електроенергия от страните с повишено производство към тези с пиково потребление в съответния часови диапазон. ЕСО бележи напредък и по посока балансираното управление на електроенергийната система в условията на ускорено интегриране на нови ВЕИ. През 2024 г. ще се присъединим към европейските балансиращи платформи.

 

В началото на 2024 г. в рамките на срещата на високо равнище за свързаност на държавите от Централна и Югоизточна Европа обсъдихме с електропреносните оператори на Гърция и Румъния съвместни инициативи за реализация на общи ВЕИ проекти в региона в подкрепа на подписаната от енергийните министри декларация за сътрудничество в областта на възобновяемата енергия и преноса на данни.

 

Преходът към зелена енергетика е в ход и ЕСО отговорно работи за неговото постигане и устойчиво управление на електроенергийната система.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   ЕСО   зелена енергетика   електроенергетика   ENTSO-E   ВЕИ   електроенергийна система   Greenabler  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Експертно
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...