Powerindustry Bulgaria  

Преходът към по-устойчива енергетика изисква стратегическо управление

06.03.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

д-р инж. Веселин Тодоров, председател и учредител на Сдружение "Соларна Академия България", за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ 2024

 

През 2023 г. организирахме събитията "Власт и бизнес – заедно за чиста енергия", "Презареди кариерата си: кариерно изложение и форум" и първи международен форум и изложение "Be Renewable|Енергийна еволюция 2023: Европейски практики, местно приложение". Осъществиха се с подкрепа от различни институции, присъствие на министри, експерти и международно участие на компании от сектора на енергетиката.

 

Активно участвахме в обсъждането на актуални теми от сектора на енергетика, като използвахме своята експертиза, за да подпомагаме изграждането на една по-добра среда за развитие на бизнеса в България.

 

Сред активностите ни са участието ни в проект по обсъждане за приемане на Закон за браншовите организации, внасяне на предложение за промяна на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗИД на ЗЕВИ), участие в заседание на Комисия по енергиен преход, входиране на възражение на критериите за процедура за подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия, участие в конференция "Енергийна стратегия на България: план за енергийна сигурност".

 

Стартирахме собствен YouTube канал, в който развиваме подкаст, представляващ медийна платформа, посветена на изследване на света на възобновяемата енергия и нейния трансформиращ потенциал. Във всеки епизод се потапяме в интересни дискусии с гости от различни сектори. Темите, свързани с възобновяеми енергийни източници, се коментират от експерти, учени, политици, бизнес лидери, представители на неправителствени организации и преподаватели, като всички те споделят своите знания, опит и прозрения в сферата.

 

България трябва да изгражда устойчиви енергийни системи с оглед постигането на общите цели на ЕС

 

В България, като част от общия европейски енергиен преход, основните тенденции в енергетиката са насочени към развитието на възобновяеми източници на енергия, повишаване на енергийната ефективност и усъвършенстване на енергийната инфраструктура. В този контекст България има необходимостта да изгражда устойчиви енергийни системи, които да допринесат за постигането на общите цели на Европейския съюз.

 

Съществуващите предизвикателства обхващат не само финансовите инвестиции и технологичното развитие, но и гарантирането на енергийната сигурност и справедливия социално-икономически преход. Следователно, страната се нуждае от стратегическо управление и политическа воля, за да се осигури успешното прилагане на прехода към по-устойчива енергетика.

 

В контекста на Европейския съюз ключовите предизвикателства включват координацията на енергийните политики и стандарти, съгласуването на инфраструктурните проекти и гарантирането на енергийна сигурност за всички държави членки. Също така, необходимо е да се подкрепят иновациите и научноизследователската дейност в областта на енергетиката, за да се постигне целта за зелена икономика в рамките на Европейския съюз.

 

Подпомагаме изграждането на партньорства между бизнеса и образователните институции

 

През тази година се фокусираме върху създаването на специализирани курсове и събития, които да предоставят необходимите знания и умения за работа в енергийния сектор. Организираме обучения, които съчетават теорията с практиката и насърчават иновациите и сътрудничеството с индустрията.

 

Правим усилия в посока на това да съдействаме за изграждането на партньорства между фирми и образователни институции, за да се осигури реален опит и възможности за стажове на студенти и ученици. Също така се стремим да комуникираме с представители на академичните среди за необходимостта от създаване на обучителни програми, които да отразяват текущите тенденции и изисквания в енергийния сектор, като сме готови да им съдействаме със своя практически опит и ресурсите, с които разполагаме.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   Solar Academy   Соларна Академия България   Be Renewable   енергетика   ВЕИ   възобновяеми източници   съхранение на енергия   енергийна ефективност  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...