Powerindustry Bulgaria  

Навлизането на системите за съхранение на енергия би позволило на България да запази ключовата си позиция в енергийната карта на Балканите

06.03.2024   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Десислава Матева, административен директор, Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ 2024

 

АПСТЕ е сдружение с нестопанска цел, което подкрепя развитието и пазарната интеграция на технологии за производство на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), технологии за съхранение и търговия с енергия. Мисия на асоциацията е да създаде благоприятни регулаторни условия и бизнес климат в България за преход към устойчива, въглеродно неутрална енергетика.

 

Широкият профил на членската ни база, която обхваща бизнес представители на производители, проектанти и интегратори на ВЕИ технологии и системи за съхранение на енергия, търговци на електроенергия и инвеститори в сектора, ни позволява да имаме активна позиция, становища и инициативи по различни аспекти на бизнес климата за развитие на ВЕИ проекти, както и на проекти за съхранение на енергия.

 

Със сигурност една от най-големите и успешни инициативи на АПСТЕ през 2023 г. бе свързана с организирането на третото издание на конференцията RE-Source Southeast Europe (SEE), най-голямото регионално събитие, посветено на корпоративното снабдяване с възобновяема енергия и стратегиите за декарбонизация в индустрията. В конференцията взеха участие над 50 лектори, споделяйки своя опит в различни аспекти на корпоративното снабдяване, а събитието бе посетено от над 400 участници от Европа, Азия и Америка.

 

Корпоративните договори за изкупуване на енергия ще осигурят стабилност и предвидимост в цените на енергия за компаниите, както и в развитието на ВЕИ в страната

 

Корпоративното снабдяване с ВЕИ е бързо развиваща се тенденция в Европа. Водена от рязкото намаляване на разходите, съчетано с нарастващите призиви за устойчивост сред инвеститорите и потребителите, възобновяемата енергия се превърна в привлекателна инвестиция за компаниите по целия свят.

 

Данните сочат, че само за Европа през 2023 г. сключените договори за корпоративно снабдяване (PPAs) са за 10,4 GW нови ВЕИ мощности. С постепенното навлизане на този тип договори в България, Румъния и Гърция, очакваме и предстоящото четвърто издание на RE-Source SEE да предизвика още по-голям интерес.

 

Навлизането на системите за съхранение е от ключово значение за осигуряване на гъвкава енергийна система

 

Следвайки мисията си за обмен на знания, опит, информация и добри практики АПСТЕ организира уебинари на различни актуални за България теми: "Гаранции за произход", "Корпоративни договори за снабдяване със зелена енергия", "Системи за съхранение на енергия". В бялата книга "България: Съхранението на енергия като катализатор за променящия се енергиен сектор", подготвена съвместно с експерти в областта, разгледахме текущото състояние на българския енергиен пазар и потенциала на приложенията за съхранение на енергия, които да направят революция на енергийния пейзаж в България.

 

С инсталирането на над 1 GW соларни мощности през 2023 г. идва и необходимостта от възможности за по-гъвкаво управление на енергийната система, каквито съоръженията за съхранение на енергия могат да предоставят. Очакваме през 2024 г. да отчетем първите функциониращи сторидж проекти и в България.

 

През 2023 г. обърнахме внимание и на друг сектор, който все по-успешно се развива в Европа – агроволтаиката. С превода на български език на "Агросолар" – ръководството на SolarPower Europe (Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия) за добри практики в областта на агросоларната енергия, АПСТЕ направи достъпна информацията за възможната синергия между селското стопанство и производството на електричество от солари. Нарастването на нуждите от електроенергия и продоволствените нужди на човечеството неминуемо ще доведе до необходимостта от двойна употреба на земята.

 

През 2024 г. АПСТЕ ще продължи да води активен диалог със законодателните и регулаторните органи и мрежовите оператори относно подобряване условията за развитие на ВЕИ и системи за съхранение в страната и ще се стреми да допринася за добрата информираност в България по всички актуални за сектора теми и тенденции в Европа.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   АПСТЕ   ВЕИ   възобновяема енергия   агроволтаика   възобновяеми източници   съхранение на енергия   RE-Source Southeast Europe   PPA   Агросолар  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Експертно
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...