Powerindustry Bulgaria  

Тенденциите за декарбонизация, дигитализация и децентрализация на сектора се запазват

06.03.2024   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Добри Митрев, председател на УС на Българска стопанска камара (БСК), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ 2024

 

С променлив успех поради честите промени в управлението на страната е участието на БСК в Консултативния съвет по Европейската зелена сделка и създадените към нея комисии – за енергиен преход и по енергийна ефективност и енергийна бедност, чрез които се предложиха дефиниции и правила за определяне на критерии за установяване на статут на енергийна бедност на домакинства, както и пътна карта за декарбонизация на енергетиката.

 

Представихме предложения в съгласувателните процедури към Съвета по европейски въпроси по проекти на законодателни предложения на ниво ЕС и при формиране на националните позиции по тях. Това включва проекта на Регламент за създаване на инструмент в подкрепа на единния пазар в извънредни ситуации, скрининга на преките чуждестранни инвестиции – оценка и възможно преразглеждане на настоящата рамка на ЕС.

 

Част от положителните ефекти, отчитани през 2023 г., са продължение на работата и политиките, които следваме от предишни години, самостоятелно и в партньорство с други организации. Това включва официални позиции по критично значими стратегически документи за българската енергетика, вкл. Интегрирания план енергетика – климат, проекта на Национална енергийна стратегия до 2030 г., концепцията за предоставяне на енергийни помощи във връзка с предстоящата либерализация на пазара за битовите потребители, цените на природния газ, продължаване на параметрите на наложената ефективна схема за компенсиране на загубите от високите цени на енергоресурсите и последствията от войната в Украйна и др.

 

Прогнозира се значителен ръст на енергоконсумацията в световен мащаб

 

Очаква се глобалното търсене на енергия да се увеличи с около 50% до 2040 г. в резултат от ръста на населението, индустриализацията и урбанизацията. Това определя продължаването на основните тенденции от предходните години, свързани с темите за декарбонизация на сектора, дигитализация, енергийна сигурност и децентрализация.

 

В технологичните тенденции акцент отново са възобновяемите енергийни източници и развитието им, което ги прави все по-достъпни и ефикасни, съхранението на енергия, интелигентните мрежи, изкуственият интелект и блокчейн технологиите.

 

Промените в производството и ползването на енергия водят до прилагането на нови иновативни бизнес модели, които са базирани на децентрализация, дигитализация и електромобилност, ангажиране на енергийните компании с местните общности и решаване на социални проблеми, създаване на нови партньорства. Технологичните решения и иновации обаче са с различна степен на индустриална зрялост, което донякъде ограничава достъпността и широката им приложимост.

 

За реализиране на дългосрочни инвестиции е нужно постоянство на правната среда

 

В първите месеци на годината работим по актуализацията на Интегрирания план енергетика – климат. Съществен проблем, който виждаме, е подцененият ръст на БВП в различните модели, използвани за прогнозиране на бъдещите нужди и потребление на енергия в страната, което ще ни обрече на енергийна бедност и евентуално догонващ икономически ръст в сравнение с останалите страни от ЕС, както и Еврозоната.

 

Друг проблем е наличието на непоследователност и непредвидимост в националните планове и законодателство, а за реализиране на дългосрочни инвестиции е нужно именно постоянство на правната среда.

 

От януари 2024 г. Схемата за търговия с емисии (СТЕ) е въведена и в морския сектор и заедно с партньорски бизнес организации планираме съвместни инициативи, подчертаващи критичността на този въпрос за запазване на икономическата конкурентоспособност на пристанищата на ЕС и екологичната цялост на СТЕ. Това също се очаква да повлияе на пряката свързаност с глобалните центрове и увеличаването на транспортните разходи за индустрията и компаниите в ЕС като цяло.

 

Съществена част от работата ни е насочена към ангажиране на нашите членове за включването им в ранните етапи на обсъждане на проекти на регламенти и директиви не на национално, а на ниво ЕС, което ще помогне на бизнеса да защити своите интереси и да се подготви за прилагането на разпоредбите.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   БСК   Зелена сделка   енергиен преход   енергийна ефективност   енергийна бедност   декарбонизация   дигитализация   децентрализация   изкуствен интелект   блокчейн  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Експертно
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...