Powerindustry Bulgaria  

Светът се движи с бърза скорост към нов тип мобилност

06.03.2024   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Иван Костов, член на УС на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ 2024

 

Гласът на ИКЕМ се чува трудно, независимо от това, че вече 14 години системно работим за развитие на сектор електрическа мобилност в България. Основен участник сме във всички промени в нормативните документи и в националните становища на европейско равнище. Подготвяме бизнес средата за навлизане на нови фирми в направленията на зарядната инфраструктура, производството и услугите, в професионалното образование, подготовката на кадри и всичко, което е в помощ за развитие на сектора.

 

Година на пропуснати възможности

 

В последните години електромобилността се развива доста динамично в Европа и света и рискуваме да изостанем като държава от общите тенденции. Имаме много критики към държавата по отношение на действията й за подпомагане на този процес. Причините са много, но основно са мудна администрация, нежелание за системен подход, липса на официални ангажименти от страна на отделните министерства, липса на каквато и да е система за подпомагане на бизнеса в началните стъпки.

 

От странични източници разбрахме, че се изготвя проект на закон за електрическа мобилност, незнайно защо без участието на ИКЕМ. Успяхме все пак да се запознаем с проекта. В него, наред с добрите неща, забелязахме, че няма и ред за образованието и подготовката на кадри за сектора. Надяваме се, че в предстоящото публично обсъждане ще имаме възможност да дадем нашите предложения и те да бъдат чути.

 

Въпреки всичко има напредък

 

Към месец октомври 2023 г. в България вече се движат 9889 изцяло електрически автомобила, хибридните са 35 621. За последната 1 година ръстът на електрическите и хибридни автомобили надминава 100%. Зарядните станции са малко над 1350, а местата за зарядни станции са приблизително 820. Ръстът на броя зарядни станции и локации за 1 година е нараснал с 25%.

 

Това е много малък процент от общо 2 994 837 броя леки автомобили, които към момента са регистрирани у нас, но темпът се увеличава и това скоро ще предизвика необходимостта от активизиране на различни нива в държавата. Освен бързото развитие на бизнеса, предстои и нов европейски регламент за внедряването на инфраструктура за алтернативни горива, който ще наложи задължителни параметри за развитие на зарядната инфраструктура и за който властите трябва да са подготвени.

 

Пазарът е във фаза на трансформация

 

Размерът на световния пазар на електрически превозни средства (ЕПС) в края на 2023 г. се очакваше да достигне над 900 млрд. щатски долара. Този нарастващ глобален импулс тласна пазара на електромобили към фаза на трансформация, с иновации и инвестиции.

 

Производителите на батерии също не спират с новите си разработки и възможни решения на енергийния източник за електрическото задвижване на ЕПС. В рамките на две години пробегът на електромобилите се е удвоил, даже утроил, на същата цена. Тепърва ще бъдат демонстрирани нови мобилни приложения в областта, системи за сигурност и автономност, безпилотни коли.

 

Очаква се намаление на цените на батериите и на общите разходи за закупуване на електрически хечбеци, кросоувъри или SUV автомобили, за да достигнат нивата на превозните средства с ДВГ. Прогнозира се и развитие на автомобилите на водород, използващи горивна клетка.

 

Необходимо е повече взаимодействие

 

Ще продължим да работим по всички направления, както и досега. Ще се постараем да акцентираме върху надграждане на образователния ни модел за връзка между бизнес и образование, "Секторен съвет за електрическа мобилност" (ССЕМ). Този модел е нашата гордост и е уникален за Европа!

 

Не спираме да търсим решения. Светът се движи с бърза скорост към нов тип мобилност. Ще изчезнат традиционни професии, които ще бъдат заменени с нови. Електрическата мобилност е секторът, който категорично ще промени начина на придвижване и отношението към ЕПС – от собственост към услуга. Имаме потенциала, възможностите, хората. Необходимо е повече взаимодействие, общи цели и визия за развитие.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   ИКЕМ   електромобили   електромобилност   електрическа мобилност   ССЕМ   ЕПС   хибридни автомобили   водород   горивни клетки  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Експертно
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...