Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Изкуственият интелект ще допринесе за устойчивата и интелигентна мобилност

06.03.2024   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

aрх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на УС на Аутомотив Клъстер България (АКБ), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ

 

Реализираните проекти и партньорства отчитаме като катализатор за успешното развитие на АКБ. През изминалата 2023 г. осъществихме инициативи с български и международни организации, сред които е и Асоциацията на производителите на автомобилни части и компоненти в Турция (TAYSAD), с която Клъстерът подписа меморандум за сътрудничество.

 

Успешно проведохме редица събития, като най-мащабното от тях бе Automotive & Battery Forum. В рамките на тридневната конференция засегнахме ключови за сектора теми, включително батерийното производство, което бе акцент в автомобилната индустрия в световен мащаб.

 

Събитието се проведе само ден след като страната ни официално подписа Декларацията за присъединяване към Европейския алианс за батерии (European Battery Alliance). В контекста на мащабните инвестиции в Европа, членството ни в Алианса отключи нови възможности пред страната ни за осъществяване на партньорства, инициативи и проекти в тази сфера.

 

В края на миналата година бе анонсиран и планът на белгийската компания Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) да реализира инвестиция за заводи за производство на батерии у нас.

 

Редица области у нас се позиционират отчетливо на картата на аутомотив индустрията

 

Автомобилният сектор в България продължава линията на своето динамично развитие, като през 2023 г. заетите специалисти надвишават 80 000, a БВП, генериран от аутомотив сектора, възлиза на над 10 млрд. евро.

 

Ако разгледаме развитието на сектора от географски ракурс, София се оформи като хъб на софтуерната индустрия, а в Пловдив е концентрирана значима част от производствената дейност. За щастие, в последните години и други области се позиционират отчетливо на картата на аутомотив индустрията. Сред тях са Стара Загора, Бургас, Русе, Плевен, Ботевград, Враца и др.

 

От една страна, тенденциите, обуславящи разрастването на сектора и пазарния растеж на компаниите, са свързани с технологичното модернизиране и интелигентното производство. В условията на динамично променящата се обществено-икономическа среда, автоматизацията и внедряването на съвременни роботизирани технологии от предприятията са основен фактор за оптимизиране и повишаване ефективността на производствените им процеси.

 

Автомобилният софтуер е ключова сфера, около която се осъществява революцията в автомобилостроенето, и пред която се откриват огромни перспективи за развитие. Изкуственият интелект е технология, която несъмнено ще дефинира бъдещето на сектора и ще допринесе за устойчивата и интелигентна мобилност.

 

И през 2024 г. ще насочим целите и проектите си към насърчаване развитието на компаниите от нашата екосистема

 

Предвиждаме провеждането на редица събития, в рамките на които не само ще бъдат дискутирани актуални и важни за бизнеса теми, но и ще предоставят възможност за нетуъркинг и нови партньорски взаимоотношения между компаниите.

 

Най-мащабното от събитията ни ще бъде нашата традиционна международна конференция, която тази година ще проведем през юни в София. Щастливи сме, че форумът се утвърди като платформа, очертаваща развитието и технологичните пробиви в индустрията. Ето защо тази година програмата си поставя за цел да проследи процесите на трансформация на индустрията и да артикулира предизвикателствата на бъдещето в аутомотив сектора.

 

Тя ще очертае иновациите и тенденциите в производството на батерии и батерийните технологии, модерното роботизирано и дигитализирано производство, автомобилния софтуер, както и пробивите при изкуствения интелект. И тази година събитието ще обедини стотици технологични новатори и експерти от цял свят, които ще споделят своя опит и знания, както и ще могат открият нови хоризонти за съвместни сътрудничества.

 

АКБ също така ще развие съвместната си дейност и с други международни организации, академичните институции и държавната власт в посока подобряване на иновационния климат в българската аутомотив индустрия. През тази година ще стартира дейността си и Дигиталният иновационен хъб към АКБ, чиято цел е да подкрепи компаниите да бъдат конкурентоспособни и да се позиционират на международните пазари.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   АКБ   Аутомотив Клъстер България   изкуствен интелект   интелигентна мобилност   Automotive & Battery Forum   роботизирани технологии   автомобилен софтуер  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...